MENIU

A murit Amos Kenan, jurnalist şi scriitor israelian

Foto: www.ithl.org.il

Scriitorul Amos Kenan, cunoscut critic al societăţii israeliene, a murit la vârsta de 82 de ani, a anunţat, marţi seară, cotidianul "Haaretz".

Născut la Tel-Aviv în 1927, Kenan a semnat editoriale în cotidienele Haaretz, Haolam Hazé şi Yédiot Aharonot, ataşându-se atât picturii şi sculpturii, cât şi dramaturgiei şi poeziei. Laic şi aprpopiat de stânga israeliană, este considerat unul dintre cei mai virulenţi critici ai societăţii din Israel. A luat parte la războiul de independenţă din Israel, în 1948, sub comanda lui Yitzhak Sadeh.

Între 1954 şi 1962, Kenan a locuit la Paris, una dintre cărţile sale fiind ilustrată de Pierre Alechinsky. Maurice Béjart a adaptat dramaturgic una dintre piesele sale, iar  Christiane Rochefort şi-a construit unul dintre personajele romanului "Le repos du guerrier" avându-l ca inspiraţie. În timpul războiului de şase zile, Kenan i-a intervievat pe Jean-Paul Sartre, Herbert Marcuse şi Noam Chomsky, pe tema conflictului dintre Israel şi Palestina.

Amos Kenan a fost distins cu premiul Sam Spiegel în 1962, cu premiul Israel Cinema Council Prize în 1970 şi cu premiul International Theater Institute în 1995. Cel mai cunoscut roman al lui  Amos Kenan, "La route d'Ein Harod", publicat în 1984, a fost tradus în opt limbi şi ecranizat la Hollywood.
 

Mai multe articole despre:
Israel scriitor