MENIU

A avut loc a doua întâlnire pe legea unică a pensiilor

Foto: RTV

România ar putea avea un nou sistem de pensii. Vorbim de pensiile ocupaţionale. Este o propunere a grupului de lucru de la Ministerul Muncii, care lucrează la legea unică a pensiilor. Pe 12 mai a avut loc cea de-a doua rundă de discuţii astfel încât principiile să fie prezentate în Guvern pe 15 mai.

Aceeaşi formulă de calcul a pensiei pentru toată lumea ar fi unul dintre principiile legii unice.

Mai exact, toţi salariaţii vor primi o pensie proporţională cu valoarea contribuţiei la fondul de pensii. Legea va include şi categoriile favorizate: parlamentarii, magistraţii, poliţiştii, diplomaţii sau militarii. Totuşi, legea unică a pensiilor nu va fi aşa dură pentru demnitari - autorităţile se gândesc să le acorde indemnizaţii, ca o compensaţie la eliminarea legilor speciale.

Acum, cei mai avantajaţi sunt parlamentarii. Foştii demnitari primesc o pensie de aproape 4.500 de lei pe lună dacă au avut trei mandate, adică 80% din indemnizaţia de bază. La două mandate se aleg cu 60 la sută din indemnizaţie, iar la un mandat onorat rămân cu 40%. Militarii o duc la fel de bine. Aceştia primesc lunar, la sfârşitul activităţii, echivalentul a 60 la sută din veniturile brute din ultima lună.

În cazul poliţiştilor, pensia reprezintă 80% din media veniturilor pe ultimele 6 luni. Şi piloţii au statut privilegiat. Pensia lor reprezintă 80% din veniturile încasate în ultimele 3 luni de activitate. Legea unică a pensiilor este una dintre condiţiile impuse de FMI şi ar trebui să se aplice de anul viitor.