MENIU

70 de grupări specializate în trafic de droguri au fost destructurate în primele opt luni ale anului

Foto: Realitatea TV

70 de grupări infracţionale specializate în trafic de droguri au fost destructurate în primele opt luni ale anului de către poliţiştii antidrog, iar peste 400 de persoane sunt în prezent cercetate pentru astfel de infracţiuni, potrivit unei statistici a Poliţiei Române.

Potrivit datelor poliţiştilor, în primele opt luni ale anului au fost identificate 167 de grupări organizate, din care fac parte 1112 persoane. Dintre acestea, 70 de grupuri au fost destructurate de autorităţi, iar 200 de persoane sunt cercetate în arest preventiv. Mai mult, procurorii DIICOT au trimis în judecată 641 de persoane, acuzate de săvârşirea a peste 1000 de infracţiuni. 

De asemenea, în primele opt luni ale anului au fost audiate peste 5000 de persoane şi s-au făcut 926 de constatări tehnico-ştiinţifice, precum şi mai mult de 600 de percheziţii.

Totodată, în perioada ianuarie-august 2009 au fost confiscate peste 20.000 de comprimate şi 1.400 de kilograme de droguri, dintre care 1360 kilograme droguri de mare risc (cocaină, heroină, amfetamine) şi 54 kilograme droguri de risc (cannabis, haşiş, barbiturice).

Statistica transmisă de Poliţie arată că la nivel naţional drogurile uşoare, cum sunt haşişul şi cannabisul, sunt printre cele mai consumate stupefiante. Totodată, cocaina rămâne un drog al marilor oraşe, potrivit datelor poliţiştilor.

În ceea ce priveşte rutele de trafic de droguri care includ şi România, datele autorităţilor arată că ruta de trafic a heroinei a rămas stabilă, ramura sa nordică incluzând şi ţara noastra, dar în acelaşi timp , s-a prefigurat o rută dinspre Ucraina spre vestul Europei, prin România.  În privinţa trnazitului de cocaină, traseul prin ţara noastră este folosit rar pentru transporturi dinspre America de Sud către Europa de Vest.

Capitala asimilează cea mai mare parte din cantităţile de droguri traficate şi consumate la nivelul întregii ţări, în special în ceea ce priveşte heroina şi ecstasy-ul, cele două tipuri de droguri însumând 96% din totalul cantităţilor traficate şi consumate în Bucureşti.