MENIU

64 de cetăţeni s-au adresat Ambasadei României şi aşteaptă autorizaţia israeliană de ieşire din Gaza

FOTO: patdollard.com
MAE spune că a reuşit să ia legătura cu aproximativ 100 de români, dar, dintre aceştia, doar 58 au cerut ajutor pentru întoarcerea în ţară

Până astăzi la ora 12, reprezentanţii Ambasadei de la Tel Aviv au luat legătura telefonic cu aproximativ 100 de cetăţeni români aflaţi în Gaza. Dintre aceştia, doar 55 de cetăţeni români, dintre care 14 femei, 5 bărbaţi şi 36 de copii, cer evacuarea. Alţi nouă cetăţeni palestinieni au solicitat asistenţă consulară pentru a părăsi zona.

Există însă mai multe probleme care împiedică autorităţile române să îi ajute pe cei care vor să fie evacuaţi. Principala problemă este aceea că cererile de evacuare au fost depuse destul de târziu, începând cu 31 decembrie, iar pe 2 ianuarie cererile s-au dublat.

O altă problemă constă în aceea că acordul pe care trebuie să îl dea israelienii în legătură cu evacuarea, este un proces de durată. Ieşirea cetăţenilor din Fâşia Gaza depinde în egală măsură de procedurile consulare general valabile, dar şi de legislaţia internă a statului Israel, subliniază MAE. Aceşti cetăţeni nu pot ieşi din Fâşia Gaza până nu primesc acceptul autorităţilor israeliene.

În prezent, autorităţile române negociază cu israelienii crearea unui culoar securizat, găsirea unei metode ca oamenii să fie scoşi în siguranţă din Fâşia Gaza.

Ambele puncte de frontieră din Fâşia Gaza, şi Erez - punct de ieşire prin Israel, şi Rafah - ieşire prin Egipt, sunt închise.

Există totuşi şanse ca Rafah să fie deschis, având în vedere că acest punct de frontieră a mai fost folosit pentru ajutoare umanitare şi ajutorarea răniţilor.

Ministerul Afacerilor Externe face toate demersurile pentru ca, în cooperare cu autorităţile israeliene, să asigure tranzitul în siguranţă al cetăţenilor care au solicitat asistenţa consulară spre punctul de trecere a frontierei cu Iordania.

În prezent, românii sunt concentraţi în zone rezidenţiale.

Personalul consular de la Ambasada din Israel, care a fost, de altfel, suplimentat, continuă să fie în contact telefonic direct cu membri ai comunităţii româneşti din Gaza, pentru a-i informa asupra procedurilor pe care trebuie să le îndeplinească pentru a ieşi din zonă, şi face eforturi pentru a identifica cât mai multe persoane de cetăţenie română.

De asemenea, Ambasada României la Cairo a reluat sâmbătă demersurile pe lângă autorităţile egiptene pentru a obţine un răspuns la solicitarea de intrare, din Fâşia Gaza în Republica Arabă Egipt, prin Rafah, a cetăţenilor români care doresc să călătorească prin această ţară.

Autorităţile egiptene analizează în prezent solicitarea, Ambasada de la Cairo primind asigurări că demersul său va fi gestionat cu operativitate.

Până în prezent au fost depuse 440 de cereri de evacuare, fiind vorba despre totalul celor care vor să părăsească zona de conflict. Dintre aceştia, 200 au fost evacuaţi.

Ministrul de Externe va face o declaraţie oficială în această după amiază.