MENIU

54% din electoratul moldovean din România a votat cu Partidul Liberal al lui Chirtoacă

Foto: RTV

Mai mult de jumătate dintre moldovenii care au votat în România (54,22%) au ales Partidul Liberal, iar 29,92% au optat pentru Partidul Liberal Democrat, numai 1,72% votând Partidul Comuniştilor,potrivit datelor furnizate NewsIn de Iurie Cerbari, ministru-consilier la Ambasada R.Moldova la Bucureşti.

Voturile din diasporă, ultimele centralizate de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău, ar putea avea un impact semnificativ asupra împărţirii voturilor în noul Legislativ moldovean.

Structura electoratului din România arată cu totul diferit faţă de electoratul de peste Prut. La cele două secţii de vot din Bucureşti, de la Ambasadă şi Consulat, au fost preferaţi liberalii, iar comuniştii sunt pe ultimul loc, cu voturi aproape nesemnificative. Practic, dacă votul ar fi fost determinat numai de alegătorii moldoveni din România, în Parlament ar fi intrat numai PL şi PLDM.

Astfel, dintre cei 3.659 de cetăţeni moldoveni care au votat la Bucureşti, 1.984 au votat cu Partidul Liberal, ceea ce reprezintă 54,22%. Cu Partidul Liberal Democrat au votat 1.095 de alegători, adică 29,92%, iar cu Alianţa Moldova Noastră au votat 212 persoane, ceea ce reprezintă 5,79% dintre cei care au venit la urne la Bucureşti.

Cu Partidul Democrat al lui Marian Lupu au votat 203 cetăţeni moldoveni, adică 5,54%, iar cu PCRM numai 63 de alegători, adică numai 1,72%.

După numărarea a 98,3% dintre buletinele de vot, Comisia Electorală Centrală a anunţat că Partidul Comuniştilor a obţinut 45,1% din voturi, ceea ce i-ar aduce 48 de mandate de deputat. Alte patru partide au reuşit să treacă de pragul electoral coborât de la 6% la 5% - Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) cu 16,4% din voturi (17 deputaţi), Partidul Liberal (PL) cu 14,4% din sufragii (15 mandate), Partidul Democrat al lui Marian Lupu cu 12,5% din voturi (13 deputaţi) şi Alianţa Moldova Noastră cu 7,8% din voturi (opt deputaţi).

Practic, rezultatele scrutiului legislativ de miercuri din R. Moldova arată că cele mai multe mandate (48) le-au obţinut comuniştii, dar nicio formaţiune nu are voturile necesare (61) pentru alegerea preşedintelui. Totuşi, voturile diasporei, care încă nu au fost centralizate în totalitate, ar putea conta în proporţie de 1% şi este posibil să defavorizeze Partidul Comuniştilor, moldovenii din străinătate fiind preponderent electorat liberal.