MENIU

52% dintre români cred că alegerile sunt fraudate, potrivit unui sondaj comandat de Pro Democraţia

Foto: www.emaramures.ro

Perpetuarea neregulilor la procesele electorale derulate în ultimii 19 ani îi determină pe 52% dintre români să considere că alegerile din România sunt fraudate, se arată într-un sondaj de opinie al CCSB, comandat de Pro Democraţia.

Sondajul de opinie privind percepţia românilor despre fraudarea alegerilor a fost realizat între 24 şi 27 mai 2009, de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) şi comandat de Asociaţia Pro Democraţia, se arată într-un comunicat al Asociaţiei, remis NewsIn, care mai informează că rezultatele sondajului vor fi prezentate pe larg, vineri, într-o conferinţă de presă.

Asociaţia Pro Democraţia identifică o serie de ameninţări la adresa corectitudinii votului pentru alegerile europene de duminică, 7 iunie. Printre cele mai serioase probleme enumerate se numără: restrângerea accesului reprezentanţilor mass-media şi al observatorilor în secţiile de votare şi limitarea prin lege a acreditărilor la aria unui singur judeţ sau sector, turismul electoral şi votul multiplu ca urmare a posibilităţii alegătorilor de a vota la orice secţie de votare din ţară. Pro Democraţia invocă printre aceste deficienţe şi "promisiunea neîndeplinită a prim-ministrului Emil Boc de a adopta o Ordonanţă de Urgenţă privind sancţionarea penală a votului multiplu", atmosfera de tensiune care va fi creată prin folosirea suplimentară a forţelor de ordine, măsură anunţată de ministrul Dan Nica sau refuzul Biroului Electoral Central de a interzice fotografierea sau filmarea buletinelor de vot. De asemenea, Pro Democraţia mai critică absenţa unor reglementări clare ale campaniei electorale privind valoarea materialelor ce pot fi distribuite şi care cresc riscul folosirii mitei electorale, dând ca exemplu tombolele şi concursurile pentru alegători.

Mai multe articole despre:
alegeri fraudă sondaj vot Pro Democraţia