MENIU

52% dintre părinţi sunt de acord ca fetele lor să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin

Foto: Hunedoreanul

Ministerul Sănătăţii va continua vaccinarea împotriva cancerului de col uterin, după ce un sondaj a aratat dorinţa românilor în acest sens, a aratat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Anton Irimie.

Conform sondajului, 52% dintre cei care şi-au exprimat o decizie de acţiune, sunt de acord ca fiica lor să primească acest vaccin. De asemenea, 90% dintre părinţii intervievaţi consideră că acest vaccin trebuie să fie oferit gratuit în cadrul programului naţional de imunizare, iar 24% dintre au răspuns că au nevoie de mai multe informaţii pentru a lua o decizie.

Campania de vaccinare va începe pe 23 noiembrie, când va fi făcută prima doză de vaccin fetelor din clasele a VI-a şi a VII-a, urmând ca în ianuarie şi mai 2010 să fie făcute a doua, respectiv a treia doză.

Se va proceda similar altor campanii şcolare de vaccinare: data în care se face vaccinul este anunţată cu cateva zile înainte, iar copiii îşi vor anunţa părinţii despre acest lucru. Fetiţele vor fi vaccinate de către medicul şcolar sau, după caz, de către medicul de familie care are în arondare şcoala respectivă. Înainte de vaccinare, fiecare elevă va fi evaluată de către medicul vaccinator, iar ulterior administrării injecţiei va fi supravegheată timp de 15 minute.

Conform oficialilor, dintre cele 220.000 de fete de această vârstă, jumătate vor fi vaccinate, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a achiziţionat deja 330.000 doze în timpul mandatului ministrului Eugen Nicolăescu. Plata acestora, de 23 milioane euro, va fi efectuată anul viitor.

"România se situează pe primul loc în UE la mortalitatea prin cancer de col uterin, cu un risc de 6,3 ori mai mare decât în restul Uniunii. Avem peste 2.000 de decese anual şi cheltuim foarte mulţi bani", a declarat Cristian Anton Irimie.

Sondajul a fost realizat în perioada 21 octombrie - 4 noiembrie, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional pe un grup ţintă de 1044 părinţi cu fete care sunt eleve în clasele a VI-a şi a VII-a.