MENIU

40% din bugetul de familie al românilor, cheltuit pe mâncare

Foto: tinyfarmblog.com

În ciuda creşterii economice considerabile, românii continuă să cheltuie o mare parte din veniturile familiei pentru a cumpăra mâncare şi băutură. Românii, asemeni altor locuitori din estul Europei cumpără volume mari de alimente la preţuri destul de ridicate.

Românii cheltuie pe mâncare şi băutură 40% din veniturile familiei, relevă managing directorul GfK România, Andi Dumitrescu. În timp de consumatorii din Europa de Vest s-au orientat anul trecut spre produse mai ieftine, cei din Europa de Est au ales să cumpere volume mai mari şi produse mai scumpe, se arată într-un studiu comparativ între ţările europene privind schimbările de comportament ale consumatorului în vremuri de criză realizat de compania GfK în februarie 2009.

"Deşi unele păreri vehiculate în piaţă în ultima vreme estimează că românii nu vor reduce consumul de bunuri de larg consum, ci vor tăia din alte categorii de cheltuieli, nu cred că este bine să ne bazăm prea mult pe această ipoteză, pentru că ponderea ocupată de cheltuielile cu mâncarea şi băutura în bugetul familei din România continuă să fie ridicată – aproximativ 40%”, afirmă Andi Dumitrescu, managing director GfK România.

GfK a ales pentru comparaţie două categorii de ţări ale Europei - pe de o parte, Franţa, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie – iar pe de altă parte, ţări mai apropiate de România, precum Polonia şi Rusia.

Dintre ţările Europei de Vest analizate, cea care a cunoscut cea mai mare rată a inflaţiei la alimente este Marea Britanie (9,3%). Consumatorii, confruntaţi cu preţuri mai mari, şi-au menţinut volumul consumului, dar s-au orientat spre produse mai ieftine.Italienii şi germanii au trecut şi ei la cumpărarea unor produse mai ieftine, fără a reduce volumul consumului, în vreme ce italienii şi francezii au venit cu plasele mai goale de la cumpărături.

În prima parte a anului trecut, când efectele crizei nu erau încă reflectate în cumpărarea de bunuri de larg consum, consumatorii români au cumpărat puţin mai mult şi au trecut la produse ceva mai scumpe.

Mai multe articole despre:
preţuri consum alimente GFK analiză băuturi