MENIU

25 de trenuri au avut întârzieri de până la o oră din cauza protestului angajaţilor CFR

Foto: NewsIn

Protestul spontan declanşat de impiegaţii de mişcare de la Regionala de Căi Ferate Bucureşti a produs întârzieri de la 30 de minute până la o oră, potrivit reprezentanţilor CFR S.A.

"Protestul declanşat de angajaţii de la CFR S.A, regionala Bucureşti a determinat întârzieri cuprinse între 30 de minute şi o oră la 25 de trenuri care trebuiau să plece sau să ajungă în Gara de Nord din Capitală", au declarat reprezentanţi ai companiei de căi ferate.

Angajaţii CFR Infrastructură au declanşat, 10 iunie, începând cu ora 10.00, o grevă spontană din cauza neachitării integrale a salariilor. Opt trenuri au fost blocate din cauza grevei spontane de la CFR S.A, trei dintre garnituri fiind oprite în Gara de Nord, una la Chitila şi patru la Titu.

Ceferiştii de la Regionala Bucureşti au reluat munca după un protest spontan care a început la ora 10.00. De asemenea, a fost reluată şi circulaţia trenurilor pe ruta Constanţa - Bucureşti, în jurul orei 12.30. Vasile Anghel, Liderul Uniunii Sindicale "Feroviarul" Constanţa, a declarat că protestul salariaţilor a fost suspendat după ce aceştia au primit promisiuni de la minister că îşi vor primi salariile restante.

"La regionala Bucureşti s-a reluat lucrul, după ce au intrat pe cardurile salariaţilor banii de avans, care trebuiau plătiţi angajaţilor încă de pe 30 mai. Conducerea companiei feroviare ne-a spus că a depus ieri la bancă fondurile necesare pentru achitarea integrală a avansului pentru angajaţii a patru regionale, printre care şi Regionala Bucureşti. Banii nu au intrat pe carduri până azi (miercuri, n.r) din cauza unor probleme tehnice ale băncii", a declarat Popa.

Reprezentanţii CFR S.A au declarat că pe 9 iunie au fost depuşi la bancă banii necesari achitării avansului pentru angajaţii regionalelor Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Braşov. Până la declanşarea protestului spontan, salariaţii de la CFR Infrastrutură încasaseră doar jumătate din avans, respectiv 25% din întregul salariu. Potrivit sindicaliştilor ceferiştii care ţin de celelalte regionale, respectiv Timişoara, Craiova, Galaţi şi Constanţa, ar trebui să-şi primească avansul integral până joi.

Sindicaliştii anticipează probleme şi la plata lichidării. "Lichidarea trebuie achitată până pe 15 iunie, însă nu avem garanţia că vor fi efectuate plăţi. Situaţia este, însă şi mai gravă la CFR Marfă", a declarat Popa.

Ultimul protest spontan al angajaţilor CFR, a avut loc la sfârşitul lunii martie. Peste 1.000 de oameni s-au strâns în Gara de Nord la o şedinţă a sindicatelor, supăraţi că şi-ar putea pierde locul de muncă. Acolo au venit şi directorii celor trei structuri CFR care au făcut planul de restructurare a Căilor Ferate în care se prevede disponibilizarea a 12.000 de oameni.