MENIU

20 de deţinuţi de la penitenciarul Jilava muncesc la Institutul Naţional al Magistraturii

Foto: RTV

Institutul Naţional al Magistraturii a ajuns pe mâna infractorilor. Nu e vorba despre vreo ilegalitate comisă de conducere, ci de cei 20 de deţinuţi care lucrează la zugrăvirea clădirii. 300 de persoane private de libertate din Jilava sunt plătite, sub contract, să muncească în afara gratiilor.

La ora 4 se întorc răstingniţi pe scaunele autobuzelor vechi.Deţinuţii şi-au petrecut ziua afară. La Jilava sunt închişi 1.300 de bărbaţi. Mai toţi în putere. Mulţi dintre ei muncesc ca sa-şi reducă pedeapsa. 300 dintre ei sunt angajaţi, pentru că merg zilnic la muncă, la cules de roşii, săpat, zugrăvit, ori la cărat de materiale. Au contracte de muncă negociate de penitenciar.

\'\'Ponderea cea mai mare o au deţinuţii care muncesc la sere, la cules de fructe Mai avem la amenajări grădini şi parcuri\'\', a precizat Cristian Micu, purtător de cuvânt Penitenciarul Jilava. 

Fiecare deţinut muncitor cotizează cu 70% din salariul lui la bugetul de stat. 30% din bani îi rămân lui, fie la liberare, fie să-i cheltuie cum vrea la magazinul din puşcărie. Prin lege, contractele prin care sunt angajaţi deţinuţii nu pot fi sub salariul minim pe economie. Însă mai puţin 10 firme au considerat până acum că fac economie angajând deţinuţi.