MENIU

2.500 de fermieri nu au primit subvenţii din cauza unor erori la sistemul de teledetecţie

Foto: Realitatea TV

Una este realitatea pe câmp şi alta pe hărţile întocmite de satelit. Pentru că sistemul de teledetecţie a dat erori la identificarea culturilor agricole, peste 2.500 de fermieri din Vrancea nu şi-au primit de la APIA nici acum subvenţiile aferente suprafeţelor lucrate în anul agricol 2007-2008.

Culturile vrâncenilor au fost vizualizate prin satelit pentru prima dată în anul agricol 2007-2008. Teledetecţia, un sistem de observare a Pămantului de la distanţă a identificat atunci tipurile de cultură şi suprafeţele lor. Numai că, după compararea datelor procesate de satelit cu cele declarate de fermieri, au reieşit diferenţe mari.

Gabriel Laurenţiu Bobocea, fermier, a declarat: "În urma teledetecţiei, am avut probleme, mă rog, succesive, de la recunoaşterea unor suprafeţe de teren pe blocuri fizice, pornind de la 50% din suprafaţă care nu a fost identificată". Aşa că toate cazurile cu probleme au fost oprite de la plată.

O parte dintre fermieri a putut dovedi că sistemul de teledetecţie a dat erori prezentând documente de asigurare, astfel că urmează să-şi primească subvenţia. Pentru cei care nu au avut asigurare, conducerea APIA le-a cerut să ia de la primărie o adeverinţă care să dovedească existenţa terenului.
Mai multe articole despre:
subvenţii APIA existenţă