MENIU

15.000 de permise de conducere sunt acordate ilegal în Bulgaria în fiecare an

Foto: www.novinite.com

În jur de 15.000 de permise de conducere au fost eliberate ilegal în Bulgaria în fiecare an, a estimat duminică ministrul bulgar al transporturilor, Aleksandăr Ţvetkov, Guvernul intenţionând să intensifice controlul asupra şcolilor de şoferi.

"Potrivit unei statistici neoficiale, 15.000 de şoferi pe an îşi cumpără permisul. Sunt potenţiali criminali", a declarat ministrul într-un interviu la postul naţional de radio.

Accidentele rutiere se soldează într-adevăr cu circa 1.000 de morţi şi 10.000 de răniţi pe an în această ţară cu numai şapte milioane de locuitori. Presa bulgară consideră adesea ca fiind un fapt demn de a fi ştire dacă în cursul nopţii pe şoselele ţării nu se petrece niciun accident soldat cu morţi.

Televiziunea bTV şi săptămânalul 168 ceasa au demonstrat într-o anchetă în luna mai că este posibilă obţinerea unui permis chiar şi fără a urma un curs de şoferie. Plătind o mită de 320 de leva (160 de euro), un jurnalist al săptămânalului şi-a primit permisul fără să fi condus vreodată. Pentru 550 de leva (280 de euro), tot fără a se atinge de volan, un jurnalist de la bTV a cumpărat un permis de şofer de autobuz, în condiţiile în care şcoala de şoferi nici măcar nu avea autobuz în parcul din dotare.

Ministrul Ţvetkov spune că multe şcoli de şoferi propun la preţuri reduse cursuri mai scurte, în loc să asigure cele 31 de ore cerute prin lege.

Guvernul a propus amendamente la legea care reglementează circulaţia rutieră, astfel încât maşinile şcolilor auto să fie echipate cu un sistem de supraveghere video. Proba scrisă ar urma să devină anonimă, iar maşinile examinatorilor vor fi echipate cu camere video pentru a elimina riscurile manipulării examenului de obţinere a permisului auto.

Pe de altă parte, ministrul a anunţat o înăsprire a controlului în atelierele pentru inspecţia tehnică a vehiculelor, unde datele calculatoarelor pot fi în prezent modificate, iar abaterile se vor solda cu urmăriri penale.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat în curând pentru a intra în vigoare la 1 ianuarie 2010.

În plus, "peste 220 de autobuze mai vechi de 15 ani au fost retrase din circulaţie în decurs de o lună" în urma controalelor tehnice efectuate de poliţia rutieră, deşi aceste vehicule trecuseră de inspecţia tehnică obligatorie, a mai precizat ministrul.