MENIU

10% din crime nu vor putea fi prevenite niciodată, pentru că autorii sunt oameni obişnuiţi

Foto: freefoto.com

Un poliţist care descarcă pistolul într-un vecin pentru că l-a scos din minţi muzica dată prea tare. Doi medicinişti care măcelăresc un bătrân în camera lor de cămin. Sunt două cazuri care s-au petrecut în România aproape în acelaşi timp, care şochează opinia publică şi care te fac să te întrebi: ce se poate întâmpla în mintea unui om care devine, deodată, din vecinul sau colegul tău, un asasin?

Psihologia crimei e un domeniu înfricoşător şi fascinant, în egală măsură. Criminalişti şi psihiatri încearcă să înţeleagă felul în care funcţionează minţile asasinilor. Ce anume produce declicul şi transformă un om obişnuit într-un criminal?

Doctorul psiholog Gheorghe Florian explică ce determină un om să recurgă la gesturi regretabile. "Sentimentul de injustiţie, momentul în care ni se face o mare nedreptate, nervozitatea creşte, escaladează, şi se ajunge la a lovi cu ce avem la îndemână".

Cei care comit astfel de crime susţin că primul sentiment după ce îşi pierd controlul şi omoară, este uşurarea. La câteva minute însă apare şi regretul. Din această cauză majoritatea se predau singuri poliţiei.
Concluziile speciliştilor sunt surpinzătoare: oricât de mult ar evolua mijloacele şi tehnicile, 10% dintre crime nu vor putea fi niciodată prevenite. Tocmai pentru că sunt comise de oameni care, până la momentul asasinatelui, erau oameni obişnuiţi.

Mai multe articole despre:
crimă oameni