MENIU

103 deţinuţi de la Penitenciarul Rahova nu au reuşit să voteze, potrivit ANP

<descriere>

Dintre deţinuţii cu drept de vot de la Penitenciarul Rahova, 103 nu au reuşit să voteze duminică, după ce urnele s-au închis la ora 21:00, din cauza procedurii greoaie de înregistrare a voturilor, a declarat, pentru NewsIn, purtătorul de cuvânt al ANP, Johanna Popescu.

Oficialul ANP a precizat că cei 103 deţinuţi de la Rahova ar fi vrut să îşi exercite dreptul la vot, însă nu au mai apucat pentru că secţia de vot şi-a oprit activitatea la ora 21:00, potrivit legii. Johanna Popescu a precizat că procedura de înregistrare a datelor persoanale ale deţinuţilor a fost greoaie, iar numărul persoanelor care au gestionat procesul de vot în unitate a fost prea mic.

La Penitenciarul Rahova erau înregistrate, duminică, 920 de persoane cu drept de vot, iar 103 din cei care au vrut să voteze nu au putut, după închiderea secţiei. Johanna Popescu a precizat că nu au fost înregistrate incidente legate de procesul electoral.

Până duminică, la ora 20:00, în 42 din cele 43 de unităţi penitenciare din ţară se încheiase procesul de vot, singurul penitenciar unde votarea a continuat până la ora 21:00 fiind Penitenciarul Rahova.

Potrivit datelor oferite de ANP, din cele 26.724 de persoane private de libertate aflate în custodia sistemului penitenciar la data de 22 noiembrie, 11.150 au drept de vot. Dintre acestea, au ales să voteze un număr de 9.677, restul de 1.473 alegând să nu îşi exercite dreptul la vot şi completând o declaraţie în acest sens.

În privinţa Penitenciarului Rahova, ANP aminteşte că, din cauza procedurii greoaie de votare, până la ora 20:00 îşi exercitaseră dreptul la vot 630 persoane private de libertate, din totalul de 921 cu drept de vot, cu toate că numărul persoanelor delegate la penitenciar a fost suplimentat, în urma diligenţelor depuse pe lângă preşedintele Biroului Electoral Sector 5  şi cel al secţiei de votare la care este arondat penitenciarul de către conducerea unităţii.

\"În unităţile penitenciare, procesul de vot s-a desfăşurat într-un climat de linişte şi siguranţă, fără incidente, observatorii şi reprezentanţii mass-media acreditaţi având posibilitatea de a participa la derularea acestuia\", se arată în comunicatul ANP.

BEC a respins solicitarea Biroului Electoral sector 5 de prelungire a procesului electoral după ora 21:00 în secţia de votare specială de la Facultatea de Drept şi cea din Penitenciarul Rahova, a anunţat purtătorul de cuvânt BEC, Marian Muhuleţ, care a spus că toate secţiile închid la 21:00.