MENIU

TEST DE ZIUA PĂMÂNTULUI. Google ne propune un test de Ziua Pământului

<p>Ziua Pamantului</p>

TEST DE ZIUA PĂMÂNTULUI. Google aniversează Ziua Pământului printr-un doodle inedit. Mai exact, GOOGLE ne propune un chestionar. În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.

TEST DE ZIUA PĂMÂNTULUI. Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

Mitologia greacă a făcut din Pământ o zeiţă-mamă, Geea sau Gaia, divinitatea primordială care a dat naştere tuturor celorlaţi zei, iar conceptul e unul dintre cele mai durabile şi constante în istoria omenirii, manifestat în sute de variante, de la Terra Mater a romanilor, până la zeiţele-mame - ce personifică Pământul, natura, fertilitatea - prezente în cele mai felurite culturi, răspândite în timp şi spaţiu.

Dar a gândi Pământul ca pe o entitate superioară, înzestrată cu o viaţă proprie, nu e specific doar civilizaţiilor străvechi sau cultelor aşa-zis neo-păgâne, ce se inspiră din vechile religii ale naturii. Una dintre cele mai tulburătoare teorii ştiinţifice asupra biosferei este cea care concepe Terra ca pe un super-organism, capabil de autoreglare, în vederea asigurării condiţiilor propice vieţii. Teoria a fost dezvoltată de James Lovelock şi Lynn Margulies în anii 1970 şi prezentată în cartea Gaia: o nouă perspectivă asupra vieţii pe Pământ.

În această viziune, atât fiinţele vii, cât şi materia neînsufleţită existentă pe planetă sunt componente ale unui sistem dinamic complex - planeta ca întreg - modelând biosfera terestră şi menţinând condiţiile de mediu (temperaturile, salinitatea apelor oceanului, conţinutul de oxigen din atmosferă etc.) astfel încât acestea să fie potrivite pentru viaţă. (Bineînţeles, ca orice sistem, are o anumită capacitate de suport, dincolo de care dezechilibrele devin atât de grave, încât capacitatea de autoreglare este depăşită; de aceea, nu e cazul să ne culcăm pe-o ureche şi să ne punem nădejdea doar în "atotputernicia" naturii, încrezători că, indiferent cât rău i-am face noi, ea o să-l repare singură. Aşa am ajuns în situaţia critică de acum.)

Primită iniţial cu un val de critici din partea unei mari părţi a comunităţii ştiinţifice (unii considerau această viziune asupra Terrei ca o fiinţă "vie", cu capacităţi superioare de reglare şi control, drept o elucubraţie sau o concepţie de un misticism absurd, apropiată de felul în care o concepeau mitologiile "primitive" şi unele culte religioase).

Teoria Gaia a câştigat totuşi teren, pe măsură ce oamenii se convingeau de aspectul ei ştiinţific, iar astăzi principiile ei sunt integrate în studiul unor discipline ştiinţifice precum ecologia sistemică sau biogeochimia. De-a lungul timpului, mai multe dintre ipotezele lui Lovelock (de pildă, cea privind evoluţia conţinutului de oxigen din atmosferă sau modul în care diferite elemente chimice sunt transferate din ocean în mediul terestru) au fost confirmate prin studii ştiinţifice.

Când a apărut ZIUA PĂMÂNTULUI

A apărut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care folosirea armelor de foc pentru oprimarea revoltei unor studenţi care militau împotriva războiului din Cambodgia, "Masacrul din 4 mai", apariţia fibrelor optice, succesul melodiei "Bridge over Troubled Water", ultimul album al formaţiei Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea oraşului Aiken - nerecunoscut timp de 18 ani, poluarea foarte mare cu gaze şi fum, considerată "semn al prosperităţii". În aceste condiţii, societatea a început să vorbească din ce în ce mai des despre mediul înconjurător.



Cine a inventat-o

A fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu, un subiect ignorat.

A fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri. După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.



Care este rolul ei

A avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie - Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 170 de ţări.



TEST DE ZIUA PĂMÂNTULUI. Google ne propune un test de Ziua Pământului

 

Ziua Pământului  a fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu, un subiect ignorat. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 de milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri.

După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de persoane din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului  într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.

Ziua Pământului a avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie - Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 170 de ţări.

În prezent, peste 500 de milioane de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului, pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător.

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca diferite evenimente speciale sau pentru a omagia personalităţi ale culturii universale.

Ziua Pământului este menită să atragă atenţia oamenilor asupra importanţei mediului înconjurător. 22 aprilie a devenit Ziua Pământului (Earth Day) în 1970, la iniţiativa senatorului american Gaylord Nelson.

Ideea senatorului Nelson s-a bucurat de susţinere din partea unui grup de studenţi, lideri de organizaţii şi oameni de afaceri din Philadelphia, dar şi din alte regiuni, astfel că în 1970, între 16 şi 22 aprilie, au fost organizate tot felul de activităţi pentru a educa publicul cu privire la importanţa protejării mediului înconjurător. 

20 de ani mai târziu, în 1990, nu mai puţin de 200 de milioane de oameni din 141 de ţări s-au mobilizat pentru a sărbători Ziua Pământului. Evenimentele din acel an au dat un imbold puternic activităţilor de reciclare şi au pavat calea pentru summitul dedicat mediului înconjurător al Naţiunilor Unite, din 1992. Una dintre cele mai ample mobilizări de Ziua Pământului a avut loc în 2007, adunând circa un miliard de oameni.

Deşi se bucură de o popularizare mai mică decât Ora Pământului, când oamenii de pretutindeni sunt chemaţi să nu folosească energia electrică timp de 60 de minute, Ziua Pământului are acelaşi scop: să atragă atenţia asupra degradării mediului înconjurător, asupra efectelor poluării şi să educe cu privire la acţiunile pe care fiecare dintre noi le poate întreprinde pentru a ajuta la conservarea naturii. 

Ziua Pământului este sărbătorită şi în România. Tu cum sărbătoreşti Planeta Albastră? Ai putea ca, măcar pe 22 aprilie, să alegi bicicleta în locul maşinii sau chiar o plimbare spre şcoală sau muncă. Ar putea fi ziua în care începi să selectezi deşeurile casnice, astfel încât data viitoare când duci gunoiul să pui hârtia, plasticul şi sticla în containerele special amenajate din oraş. Sau ai putea să te uiţi la documentarul Home, dedicat evoluţiei şi frumuseţii Pământului. Spune-ne dacă vei face ceva special astăzi, de Ziua Pământului!


Mai multe articole despre:
google ziua pământului doodle 22 aprilie