MENIU

Sursa de energie care ar putea alimenta Terra pentru următoarele 30 de milioane de ani

Sursa de energie care ar putea alimenta Terra pentru următoarele 30 de milioane de ani

O centrală termonucleară care va ajunge la temperaturi de zece ori mai ridicate decât cea din interiorul Soarelui ar putea asigura necesarul de energie al Terrei pentru următoarele 30 de milioane de ani.

Reactorul Termonuclear Experimental Internațional din Franța are ca scop obținerea unei surse de energie care să alimenteze Terra pentru următoarele 30 de milioane de ani. Singura problemă este că proiectul trebuie să treacă peste întârzierile permanente, peste tensiunile dintre inginerii din întreaga lume, peste scepticismul politicienilor și peste bugetul de mai multe miliarde care nu este niciodată suficient de ridicat, scrie New Yorker.  

Oamenii de știință visează de mult timp la un reactor cu fuziune nucleară, un proces mult mai curat decât fisiunea nucleară, care produce foarte puține reziduuri radioactive. 

Propus pentru prima oară în 1985, Reactorul Termonuclear Experimental Internațional s-a confruntat de-a lungul timpului cu o mulțime de probleme, însă câțiva oameni de știință cred încă în el și spun că Terra ar putea beneficia de o sursă de energie revoluționară în următorii zece ani, dacă proiectul se va concretiza.

Mai multe articole despre:
energie Franţa centrală Terra sursă