MENIU

Solstițiul de iarnă. Cea mai lungă noapte și cea mai scurtă zi. Începe iarna astronomică

Solstiţiul de iarnă a avut loc în seara de 21 decembrie, la ora 23 şi 38 minute. A fost momentul în care a început iarna astronomică, iar noaptea cea mai lungă a anului este urmată de cea mai scurtă zi.  

Solstitiul este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui.potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro.

La data solstiţiului de iarnă, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti).  Din data de 22, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea în mod corespunzător.

 

„Solstiţiu înseamnă "soare nemişcat". În ziua în care are loc în emisfera nordică, în opoziţie în emisfera sudică se află în desfăşurare solstiţiul de vară. În ziua solstiţiul de iarnă, ce marchează începutul iernii astronomice, avem parte de ziua cea mai scurtă şi noaptea cea mai lungă a anului, potrivit ziuadeconstanta.ro.

Potrivit credinţei populare, în nopţile în care se produce solstiţiul ar înflori feriga, iar cel care veghează şi surprinde acest moment va avea noroc în casă şi în dragoste. În realitate, feriga este o plantă inferioară care nu înfloreşte şi se înmulţeşte prin spori, potrivit volumului \"\"Zile şi mituri - calendarul ţăranului român\"\" de Ion Ghinoiu.

Mai multe articole despre:
solstițiu iarna astronomica horoscop