MENIU

Salvatorii viitorului: roboții care îi vor înlocui pe oameni în situații de urgență

Cercetători americani lucrează la crearea unor roboți care să îi înlocuiască pe oameni în situații de urgență, precum dezastre nucleare, catastrofe naturale sau incendii, relatează marți portalul FoxNews.com, potrivit AGERPRES.

Cercetători din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge doresc să dezvolte un robot care să poată desfășura activități în locuri periculoase, ostile vieții umane, precum Fukushima. Ei lucrează în prezent cu un prototip de robot denumit 'Atlas', creat de compania Boston Dynamics, înalt de 185 de cm și cu o greutate de aproximativ 160 kg. În lume există doar șapte roboți de acest fel.

În prezent, cercetătorii lucrează la realizarea programului necesar pentru ca robotul să se poată mișca. Pentru că este acționat hidraulic, este foarte puternic, ceea ce îi permite să poată ridica foarte ușor obiecte grele și să se poată deplasa foarte rapid, a declarat Pat Morrison, inginer în cadrul MIT.

Deocamdată, cu ghidare minimă, Atlas poate să se deplaseze, să-și țină echilibrul și să ridice lucruri — sarcini ce pot fi cruciale în situații de salvare din dărâmături.

Dar ce se întâmplă când este vorba de incendii? Inginerii de la Virginia Tech coordonează o echipă de cercetători din cadrul UCLA și University of Pennsylvania pentru a crea un robot pompier pentru Marina americană. Acesta va fi protejat de un scut de rășină pentru a preveni pagubele ce-i pot fi provocate de căldură și apă.

Robotul pompier va fi testat în cursul acestui an pe nava de incendiu a Marinei americane. Scopul acestui program este de a-i ține pe oameni departe de pericole.

Multe dintre progresele din domeniul roboticii, vizibile deocamdată doar pentru cercetători în laboratoare de elită, vor fi puse curând la dispoziția oamenilor, în viața de zi cu zi, apreciază profesorul Seth Teller din cadrul MIT.