MENIU

Pastila ANTIDOT pentru bombele murdare evocate de Rusia: SUA face primele teste pe oameni pentru contaminarea radioactivă

Statele Unite au început primele teste pe oameni în cazul unui antidot pentru contaminarea radioactivă în cazul exploziei unor bombe murdare, în contextul războiului din Ucraina, dar și al unor atacuri teroriste.   

Expunerea la radiațiile răspândite prin explozia unei bombe murdare - amestec exploziv cu material radioactiv - poate deteriora ADN-ul uman, țesuturile și organele unei persoane, ducând la boli, inclusiv cancer. De aceea ar fi mult mai util un medicament oral care ar putea să neutralizeze unele din efectele expunerii radiologice, scrie BBC.

Bomba murdară a fost invocată tot mai des în ultima parte a anului trecut de Moscova ca motiv pentru un posibil atac nuclear în războiul din Ucraina. Rusia susține că Ucraina ar pregăti o bombă murdară radioactivă pentru o lansa in timpul luptelor pe frontul din Ucraina pentu ca ulterior să poată da vina pe Moscova. Teoria lansată de Kremlin a fost respinsă în repetate rânduri de Kiev și de Occident, care susțin că este vorba doar de o altă diversiune a Rusiei, care ar pregăti în spatele acestei „amenințări” o operațiune „sub steag fals”.

PASTILĂ ANTIDOT, TESTATĂ PE OAMENI, ÎMPOTRIVA RADIAȚIILOR, RADIOACTIVITÎȚII, REZULTATE ÎN EXPLOZIA UNEI BOMBE MURDARE

Statele Unite au început testările pe oameni a unei pastile antidot împotriva contaminării radioactive rezultate prin explozia unei bombe murdare, în contextul războiului din Ucraina, dar nu numai de aceea. Prima fază a început după decembrie 2022 și se așteaptă finalizarea în aprilie 2024, potrivit clinicaltrials.gov.

Este vorba despre medicamentul HOPO 14-1, ce ar trebui să funcționeze împotriva mai multor materiale radioactive folosite în fabricarea armelor, inclusiv uraniul. Dacă rezultatele vor fi pozitive, iar antidotul va fi sigur și eficient, ar însemna că va exista o protecție împotriva efectelor grave în accidente nucleare sau atacuri teroriste ce implică materiale radioactive, ca bombele murdare.

Aproximativ 42 de voluntari sunt înscriși pentru primele teste pe oameni și vor fi testați cu doze diferite din acesastă pastilă antidot. Ulterior sunt monitorizate efectele secundare ale folosirii acestui tip de pastilă antidot.

Rezultatele studiului faza 1 sunt așteptate în 2024, au anunțat conducătorii cercetărilor de la Institutul nonprofit Stanford din Menlo Park, California, finanțată de Institutul național de sănătate din SUA, agenție guvernamentală.

Dacă HOPO 14-1 va funcționa, tratamentul va fi adăugat celor identificate până acum pentru protecția împotriva contaminării radioactive cu uraniu, neptuniu, pe lângă plutoniu, americiu și curiu.

CE MEDICAMENTE ANTIDOT EXISTĂ DEJA ÎN CAZUL EXPUNERII RADIOACTIVE ȘI NUCLEARE

Pentru tratamentul persoanelor expuse la plutoniu, americiu sau curiu radioactiv există deja două medicamente diferite. 

Tabletele de IOD se folosesc pentu protecția oamenilor dacă se știe că s-a degajat iod radioactiv într-un accident nuclear sau din explozia unei bombe murdare. Specialiștii știu de tratamentul cu iod de zeci de ani, dacă ne amintim de accidentul nuclear de la centrala de la Cernobîl produs în dimineața zilei de 26 aprilei 1986, pe teritoriul actual al Ucrainei, atunci în Uniunea Sovietică. Norul de precipitații radioactive a migrat în vestul RUsiei, Europei și în estu lAmericii de Nord. iar suprafețe mari din Rusia,Belarus și Ucraina de acum au fost contaminate puternic după accidentul de la Cernobîl, fiind evacuați peste 300 de mii de oameni. Din cauza regimului sovietic, nu se știe nici astăzi amploarea efectelor accidentului nuclear. Un raport ulteiror al AIEA și OMS a arătat că au fost expuși 6,6 milioane de oameni în 1986, din care au fost raportate 56 de decese, iar alte 10 mii de oameni vor suferi de o formă de cancer, în special tiroidian, datorită iodului radioaactiv eliberat. 

Pentru o eliminare a cesiului și taliului radioactive se folosește cunoscutul albastru de Prusia (hexacianoferrat feric de potasiu).

EFECTELE BOMBEI MURDARE - EXPUNEREA LA RADIAȚII ÎN URMA EXPLOZIEI

Bomba murdară, cunoscută sub denumirea de dispozitiv de dispersie radiologică sau RDD, este un exploziv amestecat cu material radioactiv. Iar când explodează, va fi contaminată zona în care are loc deflagrația.

O bombă murdară nu este o bombă nucleară - este „armă de perturbare în masă” mai degrabă decât „distrugere în masă”, precizează Comisia de Reglementare Nucleară din SUA (NRC), potrivit BBC.

Norul de radiații de la o bombă murdară ar putea fi dispersat la câteva blocuri sau kilometri de la explozie, în timp ce o bombă nucleară se poate răspândi pe suprafețe uriașe, de mii de kilometri pătrați.

CE ESTE BOMBA MURDARĂ ȘI CÂT DE LETALĂ ESTE - E MAI PUȚIN PERICULOASĂ DECÂT CEA NUCLEARĂ

Bomba murdară este mai imprecisă și mai puțin sofisticată decât cea nucleară, iar explozia unei asemenea amestec radioactiv nu ar fi la fel de periculoasă ca în cazul unei de tip atomic, nuclear, cantitatea de material radiologic difuzat în urma exploziei nu este letal ca în celălalt caz.  Pentru că explozibilul convențional din bombele nucleare este mult mai dăunător pentru oameni decât materialul radioactiv din cele „murdare”.

Explozia unei bombe murdare ar provoca un număr mai mic de decese, dar impactul psihologic al folosirii acesteia este uriaș. De asemenea, bombele murdare nu sunt destinate câmpului de luptă într-un război, ci este preferată a fi folosită în cazul așezărilor urbane. 

CÂND AU MAI AVUT LOC ATACURI CU BOMBĂ MURDARĂ ÎN LUME - RUSIA, IMPLICATĂ

Până în prezent nu a fost înregistrat niciun atac cu bombă murdară nicăieri în lume, însă tentative de detonare a unei astfel de bombe au existat. Ambele ar fi fost fabricate în Cecenia, în urmă cu peste 20 de ani. Acestea au fost instalate odată cu primul și al doilea război al Ceceniei cu Federația Rusă, în încercările, eșuate, ale fostei republici sovietice de a se separa de patria-mamă. Liderul separatist cecen de acum Razman Kadîrov este și aliat fidel al președintelui Vladimir Putin.

În noiembrie 1995, a fost instalată în parcul Izmailovo din Moscova o astfel de bombă murdară, cu dinamită și cesiu radioactiv-137, fabricată de rebelii din Cecenia. A fost dezamorsată după ce a fost descoperită de serviciile de securitate ruse. Doi ani mai târziu, în decembrie 1998, o bombă murdară plasată lângă o linie de cale ferată aflată la 16 km de capitala Groznîi a fost găsită și dezamorsată de serviciile de securitate cecene. Nu a fost identificat materialul radioactiv ce se afla în containerul dispozitivului exploziv, potrivit pbs.org. Iar în septembrie 1999, o altă bombă murdară a fost plasată în Groznîi, ce includea radon, gaz radioactiv, în cantitate redusă. Unul dintre cei doi atacatori a murit, iar celălalt a ajuns la spital, după expunerea de câteva minute la substanța radioactivă.