MENIU

O structură bizară a fost descoperită recent în Antarctica? Ce spun cercetătorii

O structură circulară cu diametrul de 2 km a fost observată recent în estul Antarcticii, iar oamenii de ştiinţă cred că ar putea fi vorba despre un crater de impact produs de căderea unor bucăţi dintr-un meteorit mare cât o casă, în urmă cu un deceniu, scrie descopera.ro.

Formaţiunea a fost descoperită în cursul unui zbor de cercetare deasupra Antarcticii, în mijlocul unei întinderi plat de gheaţă. În centrul uriaşei „cicatrice” rotunde se află blocuri de gheaţă sfărâmate, iar în jurul ei se află alte structuri circulare mai mici.

Observaţiile duc la ipoteza că un meteorit de mărimea unei case s-ar fi dezintegrat în atmosfera terestră, deasupra Antarcticii, după care rămăşiţele au căzut pe calota glaciară.

O echipă internaţională de cercetători continuă să analize datele; nu se poate spune cu precizie, în prezent, dacă e vorba într-adevăr despre un impact meteoritic, dar cele două studii menţionate aduc argumente în acest sens. Este posibil, cred specialiştii, să fi fost vorba despre un meteorit cu diametrul de 7-10 metri şi o greutate estimată la 600-1900 tone, care se deplasa cu o viteză de 46.000 km/s şi ar fi explodat cu o forţă echivalentă cu cea a 12.000 tone de TNT.