MENIU

Misterul "Morţii Negre" a fost dezlegat. Şi este ÎNSPĂIMÂNTĂTOR

Moartea Neagra a ajuns in Marea Britanie din Asia centrala in toamna anului 1348

Arheologii si oamenii de stiinta, care au examinat 25 de schelete descoperite in estul Londrei, sustin ca au descoperit adevarul despre ciuma neagra care a devastat Marea Britanie si Europa la mijlocul secolului al XIV-lea, potrivit ziare.com.

Daca pana in prezent se considera ca "Moartea Neagra" a fost cauzata de o tulpina extrem de contagioasa raspandita cu ajutorul sobolanilor, acum cercetatorii arata ca infectia s-a raspandit prin aer, potrivit The Guardian.

Moartea Neagra a ajuns in Marea Britanie din Asia centrala in toamna anului 1348 si la sfarsitul anului urmator ea ucisese sase persoane din zece la Londra. O astfel de rata de mortalitate ar omori cinci milioane acum.

Prin extragerea ADN-ului bacteriei bolii, Yersinia pestis, din dintii unora din craniile descoperite la Londra, oamenii de stiinta au fost capabili sa compare tulpina ciumei bubonice, cu aceea care a fost responsabila recent de moartea a 60 de persoane in Madagascar.

Spre surprinderea cercetatorilor, tulpina din secolul al XIV-lea, cauza celei mai letale catastrofe din istorie, nu a fost mai puternica decat cea a bolii de astazi. Codurile ADN au fost aproape identice.

Potrivit oamenilor de stiinta, ca o astfel de ciuma sa se raspandeasca asa de rapid, microbul a ajuns in plamanii victimelor si apoi s-a raspandit prin tuse si stranut. Prin urmare, a fost mai degraba ciuma pneumonica decat una bubonica.

"Explicatia pentru Moartea Neagra (referitor la transmiterea cu ajutorul sobolanilor - n.red), nu este suficient de buna. Nu se poate sa se transmita, atat de rapid de la o gospodarie la alta, pentru a determina un asa de mare numar de cazuri, cum s-a intalnit in timpul epidemiei ciumei negre", a declarat dr. Tim Brooks, care isi va expune teoria intr-un documentar intitulat "Istoria secreta: Reintoarcerea Mortii Negre", ce va fi difuzat la televiziunea Channel 4.

Mai multe articole despre:
Londra ciumă şobolani moartea neagra