MENIU

Levitaţia devine posibilă

Nu e vorba de magie, şi nici de vreo scamatorie. Oamenii de ştiinţă americani au descoperit o metodă prin care pot genera levitaţia, cu ajutorul sunetului! Într-un experiment demn de filmele science-fiction, experţii au făcut să plutească în aer mai multe picături de substanţe.

Misterele levitaţiei au fost decriptate. Fizicienii americani au descoperit o metodă prin care pot folosi undele de sunet pentru a levita picături de soluţii, scrie gadgetreport.ro.

Expertul Chris Benmore a făcut o demonstraţie în care a prezentat un levitator acustic, echipament dezvoltat iniţial de NASA pentru a simula condiţii de microgravitaţie. Acesta foloseşte două difuzoare pentru a genera unde sonore la frecvenţe puţin mai înalte decât cele normale.

Când difuzoarele sunt aşezate fix unul sus şi altul jos, între ele se formează două seturi de unde sonore care interferează perfect una cu cealaltă, dând naştere unui fenomen cunoscut sub numele de undă staţionară.

În anumite puncte ale undelor staţionare, numite noduri, nu există un transfer net de energie. Având în vedere că presiunea acustică a undelor sonore este suficientă pentru a anula efectul gravitaţional, obiectele uşoare pot levita atunci când sunt plasate între noduri.

Invenţia este folosită în prezent în industria farmaceutică, acolo unde levitaţia poate îmbunătăţi procesul de dezvoltare a produselor medicamentoase, făcându-le mai eficiente şi cu mai puţine efecte secundare.

Mai multe articole despre:
levitaţie oameni de ştiinţă