MENIU

Inteligența Artificială, mai "umană" decât omul? Medicii apelează la Chat GPT pentru a le da pacienților veștile proaste

Grafica ChatGPT, sursă Profimedia

Lista controverselor legate de utilizarea aplicației Chat GPT și, în general, a Inteligenței Artificiale (IA), se lungește de la o zi la alta. Recent, presa americană a atras atenția asupra unui aspect care pune sub semnul ridică semne de întrebare în legătură cu valorile umane fundamentale. este vorba despre faptul că tot mai mulți medicii apelează la aplicații IA pentru a le oferi pacienților vești proaste într-un mod cât mai empatic.

New York Times relatează că ChatGPT ar fi căpătat o nouă utilizare, aceea de a-i ajuta pe medici să le transmită pacienților veștile proaste într-un linbaj mai empatic și mai "uman", potrivit science1st.com.

 

Chiar un expert al companiei Microsoft a declarat pentru publica'ia amerciană că „s-ar simți puțin ciudat” dacă ar afla că medicul său folosește inteligența artificială. AI ar putea ajuta la eliminarea cuvintelor complicate dintr-un diagnostic.


Pe de altă parte, sunt și oameni care consideră că folosirea inteligenței artificiale poate elimina limbajul complex al medicilor, din care deseori pacienți nu înțeleg mare lucru, oferind în schimb o "traducere" mai accesibilă. .

Se pare că nu doar medicii folosesc inteligența artificială când este nevoie să dea vești proaste legate de sănătatea unei persoane. Un fost angajat Microsoft a recunoscut că a cerut ajutor ChatGPT când a aflat că un prieten a fost diagnosticat cu cancer avansat.

În schimb, cei care critică sistemul consideră că folosirea unui chatbot, în loc de a face eforturi pentru găsirea cuvintelor și modului potrivit de comunicare a unor probleme dificile, elimină partea umană a profesiei.

Mai multe articole despre:
chat gpt medici inteligenta artificială diagnostic