MENIU

Imagini inedite cu sateliţii planetei pitice Pluto Nix şi Hydra

Noi imagini obținute de sonda New Horizons cu ocazia survolului istoric al planetei pitice Pluto, ce a avut loc la 14 iulie, prezintă și noi detalii de la suprafața sateliților Nix și Hydra, doi dintre cei cinci sateliți ai acestui planetoid, informează SPACE.com.

Spre exemplu, Nix are forma neregulată a unei bomboane jeleu și prezintă o curioasă pată roșie, în timp ce Hydra seamănă cu o mare mănușă de box de culoare gri. Regiunea mai roșiatică de la suprafața lui Nix pare să fie un crater de impact.

"În cazul lui Nix, sonda New Horizons a adunat și alte date cu privire la compoziția sa, dar acestea nu au fost încă descărcate. Aceste date ne vor ajuta să înțelegem de această regiune este mai roșie decât zonele din jurul său", a susținut Carly Howett, cercetător la Southwest Research Institute din Boulder, Colorado, membră a echipei misiunii New Horizons.

Sonda New Horizons a fotografiat satelitul Nix de la o distanță de aproximativ 165.000 de kilometri. Imaginea indică faptul că acest satelit are lungimea de aproximativ 42 km și lățimea de 36 km.

Hydra este puțin mai mare — 55 km x 40 km — conform unei noi fotografii realizate de sonda New Horizons de la distanța de 231.000 km. În fotografia în care apare Hydra pot fi văzute două cratere. Această imagine sugerează că partea superioară, mai întunecată, a satelitului Hydra ar fi făcută din materie diferită (cel puțin la suprafață) față de cea inferioară.

Celelalte luni cunoscute ale planetei pitice Pluto sunt Charon, Kerberos și Styx. Cu un diametru de 1.207 km, Charon este mai mare decât jumătatea lui Pluto, fapt care i-a făcut pe mulți astronomi să se refere la Pluto-Charon ca la un sistem binar de planete mai degrabă decât un sistem planetă-satelit. Kerberos și Styx sunt chiar și mai mici decât Nix și Hydra.

 

Mai multe articole despre:
null