MENIU

Fenomen vulcanic de proporții gigantice

Mai multe noi fotografii ale lui Io, unul dintre sateliții naturali ai celei mai mari planete gazoase din sistemul nostru solar, Jupiter, au surprins unele dintre cele mai puternice erupții vulcanice observate vreodată, conform Live Science.

Astronomii au obținut fotografii de la trei erupții de proporții gigantice, produse în august 2013, într-un interval de timp de trei săptămâni. Aceste fotografii au fost date publicității luni. Oamenii de știință au fost surprinși de frecvența de producere a acestor erupții, după ce, în perioada 1978 — 2006 nu au fost înregistrate decât 13 erupții majore pe Io.

"Ne așteptam la o erupție majoră o dată la unu sau doi ani și de obicei aceste erupții nu sunt atât de strălucitoare", a comentat Imke de Pater de la Universitatea California din Berkeley, coordonator al unuia dintre cele două noi studii care descriu aceste erupții. "De această dată am avut trei erupții extrem de strălucitoare, ceea ce ne face să credem că dacă vom continua să derulăm observații mai frecvente ale lui Io, am putea vedea și mai multe", a mai adăugat el.

Mai multe articole despre:
fotografii astronomi fenomen vulcanic