MENIU

Fenomen natural spectaculos: Vulcanul cu lavă albastră

Vulcanul cu lavă albastră

Unul dintre cele mai impresionante si uimitoare fenomene naturale de pe Pamant se petrece in insula Java, unde lava vulcanului Kawah Ilen, care se scurge spre poalele muntelui, are o culoare ireala, albastra.

Fenomenul se datoreaza vaporilor de sulf din craterul vulcanului, scrie Ziare.com, citândMaxi Sciences.

Vulcanul are o caracteristica speciala: flacarile albastre care apar pe timpul noptii pe versantii sai. Eruptia acestui vulcan reprezinta, probabil, unul dintre cele mai impresionante fenomene naturale care pot fi observate.

Culorile lavei fierbinti contrasteaza puternic cu cele terestre ale rocii, oferind un spectacol extraordinar. Situat in estul insulei Java, vulcanul Kawah Ijen are o inaltime de 2.380 de metri.

Aici se gaseste cel mai acid lac de pe glob, cu un PH situat in jurul valorii de 0,2. Aceasta particularitate este data de aciditatea care permite evacuarea gazelor vulcanului sub suprafata apei. Noaptea, versantii vulcanului sunt iluminati in culorile lavei, adica albastru.

Culoarea nu provine de la lava, ci de la vaporii de sulf care ies din craterul vulcanului Kawah Ijen, la o temperatura de 200 de grade Celsius. Atunci cand se aprind in noapte, gazele produc flacari de un albastru electric, care se pot ridica pana la 5 metri inaltime.

Mai multe articole despre:
lavă fenomen spectaculos natural albastra