MENIU

Fenomen misterios la cei doi poli ai Pământului. Este fără precedent

Fenomen misterios la cei doi poli ai Pământului

La cei doi poli ai planetei, in Antarctica, dar si in regiunea Arcticii, se intampla fenomene care ii nedumeresc pe oamenii de stiinta. Imaginile surprinse din satelit au aratat ca suprafata acoperita de gheata din Antarctica s-a extins enorm, in timp ce in zona Arcticii ea s-a micsorat, scrie ziare.com.

Antarctica se pregateste sa atinga un record al marii de gheata in acest an, iar suprafata inghetata din Arctica este la un nivel foarte scazut, al 6-lea din istoria inregistrarilor, potrivit The Guardian.

"Gheata din Antarctica este gata sa stabileasca un nivel maxim in acest an, acum avand 19,7 milioane de kilometri patrati si continua sa creasca. Aceasta este o zona acoperita de marea de gheata pe care nu am mai vazut-o niciodata pana acum din spatiu", a spus Jan Lieser de la Centrul de cercetare a climatului antarctic.

Enigma expansiunii ghetii din Antarctica si scaderea acesteia in Arctica este bulversanta chiar si pentru specialisti, care insa spun ca un posibil motiv al acestui ciudat fenomen ar putea fi schimbarea directiei de bataie a vantului.

Suprafata de gheata din Arctica a ajuns la 5,09 milioane de kilometri patrati, nivel mai mic decat anul trecut, dar mai mare decat in anul 2012, cand s-a inregistrat un record negativ de 3,5 milioane de kilometri patrati.

Ca o particularitate, cercetatorii au anuntat ca a existat o retragere puternica a ghetii din Marea Laptev, iar motivele nu sunt inca foarte clare; temperaturile de acolo au ajuns cu 5 grade Celsius mai mari decat media de pana acum.

Mai multe articole despre:
Poli pământ îngheţ Arctica antaractica