MENIU

DESCOPERIRE INCREDIBILĂ despre vânturile de pe Marte

<p>Marte</p>

Vânturi puternice suflă adesea pe Marte, ridicând nisipul și deplasând dunele, iar roboții trimiși pe Planeta Roșie vor trebui să fie pregătiți pentru această realitate, afirmă un studiu apărut marți în revista 'Nature Communications', transmite AFP.

Se știa de multă vreme că peisajul marțian este erodat de fenomene eoliene și s-au observat deja furtuni de nisip. Dar până acum se credea că vânturile suficient de puternice pentru a deplasa granule de nisip sunt destul de rare din cauza atmosferei de pe Marte, care este de o sută de ori mai puțin densă decât cea terestră.

'Am observat că dunele de nisip de pe Marte se mișcă și că viteza lor de deplasare variază în funcție de anotimpuri. Această constatare contrazice ideea unui peisaj marțian static, în care vânturi capabile să ridice nisipul bat foarte rar', spune cercetătorul Francois Ayoub, intervievat de AFP.

Ayoub, care lucrează în Pasadena, la departamentul de științe planetare al Institutului de Tehnologie din California, a studiat, împreună cu colegii săi, câmpul de dune Nili Patera, care s-a vădit a fi unul din cele mai active de pe Planeta Roșie. Specialiștii au măsurat deplasarea cutelor pe dunele din această zonă pe imagini strânse timp de un an marțian de sonda spațială americană Mars Reconnaissance Orbiter. 'În această zonă, am observat că există aproape zilnic vânturi care transportă nisip în timpul anotimpului foarte vântos', a spus Francois Ayoub, potrivit agerpres.ro.

Mai multe articole despre:
Marte descoperire vânturi dune