MENIU

Cum se spală astronauţii în spaţiu? Răspunsul îl aflaţi chiar de la o femeie astronaut

Samantha Cristoforetti

V-aţi întrebat vreodată cum reuşesc oamenii să se spele în spaţiu? Unul dintre astronauţii aflaţi pe Staţia Spaţială a demonstrat provocările prin care ea şi colegii ei trec în fiecare zi - de la spălatul dinţilor şi al părului la tăiatul unghiilor. Totul în lipsa completă a gravitaţiei.

"Bună şi bine aţi venit în colţul meu pentru igienă, aici pe Staţia Spaţială Internaţională. Aici este locul unde mă spăl, unde îmi curăţ dinţii sau unde fac un duş în stil spaţial, după antrenament.
Este bine să vă desfaceţi echipamentul pentru curăţare. Toate obiectele sunt stocate într-un sac sigilat precum acesta. Proviziile din interior trebuie să reziste cel puţin şase luni. Nu sunt foarte diferite faţă de obiectele pe care dumneavoastră le aveţi în propia baie. Vreau să vă arăt cum se comportă apa în lipsa gravitaţiei. Este un lucru interesant. Desigur, nu cade, aşa cum se întâmplă pe Pământ. În plus, se lipeşte de pielea dumneavoastră, din cauza tensiunii dintre suprafeţe. ", Samantha Cristoforetti, astronaut NASA.

Tăiatul unghiilor nu este cel mai uşor lucru de făcut în imponderabilitate. Desigur. nu vreţi să lansaţi bucăţele de unghie prin cabină, aşa că cel mai uşor lucru este să vă faceţi manichiura lângă una dintre gurile sistemului de ventilaţie. Toate bucăţelele de unghie vor fi trase imediat către ventilator.

Mai multe articole despre:
NASA astronauţi spălat