MENIU

Cinci invenții care nu și-au îmbogățit creatorii, chiar dacă au fost folosite la scară largă

Inventatorul mouse-ului, Douglas Engelbart, care a murit la vârsta de 88 de ani, nu a făcut niciodată bani de pe urma creaţiei sale, în aceeaşi situaţie aflându-se şi alţi inventatori care nu au ajuns miliardari de pe urma creaţiilor lor.

Topul celor cinci inventatori care nu s-au îmbogăţit din creaţiile lor, potrivit bbc.co.uk, citat de Mediafax.

1. LED-ul

Când Nick Holonyak Jr. a inventat în 1962 primul LED utilizabil, el a prevăzut că, la un moment dat, această invenţie va lua locul becului inventat de Edison. Colegii lui Holonyak au fost de părere că acesta ar fi trebuit să primească premiul Nobel, însă el a spus cu umilinţă: "Este ridicol să te gândeşti că cineva îţi datorează ceva (...)". 

2. Post-it-urile

Trei milioane de post-it-uri se vând în fiecare an la nivel internaţional, dar inventatorii lor au spus că nu s-au îmbogăţit de pe urma creaţiei lor, deşi au un trai confortabil. Aceste hârtiuţe de notiţe au fost inventate de doctorul Spencer Silver, care în 1968 a inventat un anumit tip de adeziv care se dezlipeşte uşor şi poate fi refolosit, şi de colegul său Art Fry, care era nemulţumit de faptul că semnele de carte picau din cartea sa de cântece religioase. 

3. Puşca AK-47

Arma Kalashnikov, sau AK-47, a fost inventată de Mikhail Kalashnikov, soldat în Armata sovietică, în timp ce acesta se recupera în spital ca urmare a rănilor suferite în cel de-Al Doilea Război Mondial. Kalashnikov a pretins că a inventat această armă "în beneficiul" ţării sale.

4. Acul de gramofon din safir

Marie Killick a inventat acul de gramofon, însă nu l-a putut licenţia şi în ciuda unor ani de procese nu a reuşit să câştige bani de pe urma invenţiei sale. În 1958, Killick a câştigat un proces împotriva casei de discuri Pye, dar aceasta a dat faliment în următorul an. 

5. Hovercraft-ul

Sir Christopher Cockerell a folosit un aspirator de praf şi cutii de conservă pentru a-şi testa teoriile în vederea creării hovercraft-ului, cunoscut şi sub denumirea de ambarcaţiune pe perne de aer sau ACV, care poate fi folosită pentru deplasare pe pământ, apă, noroi sau gheaţă. În 1959, ambarcaţiunea inventată de Cockerell a traversat distanţa dintre Calais şi Dover (aproximativ 50 de km). Cockerell a fost înnobilat, primit titlul "Sir", însă s-a luptat ani în şir pentru a obţine sumele de bani care i se cuveneau de la National Research Development Corporation.

Mai multe articole despre:
creaţii ştiinţă inventatori