MENIU

Ceva înfricoșător se petrece la marginea sistemului solar. Ce se întâmplă cu bula care ne protejează?

Oamenii de știință au descoperit că ceva înfricoșător și ciudat se petrecere la marginea sistemului nostru solar. Dacă ne imaginăm că întregul sistem se află în interiorul unei "bule solare", aceasta pare să se onduleze, fără a fi clar ce s-ar putea întâmplă.

Exprimat științific, heliopauza - granița dintre heliosferă (bula vântului solar care cuprinde sistemul solar) și mediul interstelar (materialul dintre stele) pare să se onduleze și să creeze unghiuri oblice într-un mod neașteptat. Ideea că această barieră invizibilă de la marginea sistemului solar își schimbă forma nu este nouă.

Conceptul a fost dezvoltat în ultimul deceniu, în urma colectării datelor de la sondele Voyager 1 și Voyager 2, singurele două vechiule cosmice umane care au părăsit sistemul nostru solar. Recent însă, astronomii și fizicienii au detectat niște asimetrii care arată că heliopauza s-a schimbat dramatic într-o perioadă foarte scurtă de timp, total diferit de modelul imaginat, potrivit space.com.

Într-o lucrare publicată pe 10 octombrie în revista Nature Astronomy, cercetătorii au numit aceste discrepanțe „intrigante și potențial controversate”.

Până atunci, putem doar să ne gândim la acest fenomen ciudat care se întâmplă în adâncurile bântuitoare ale sistemului solar.

Mai multe articole despre:
sistemul solar spatiu voyager gaura neagra