MENIU

Cercetătorii chinezi au reuşit un transplant important

Cercetătorii chinezi au anunţat că au reuşit să transplanteze capul unei maimuţe pe corpul unei alte primate, după o serie de experimente similare ce au fost realizate cu succes pe şoareci, informează site-ul 20minutes.fr.

Acest tip de operaţie pare să nu mai aparţină domeniului ştiinţifico-fantastic, potrivit unei echipe de oameni de ştiinţă din China, a căror reuşită a fost anunţată în revista Sciences et Avenir. Savanţii chinezi vor să aplice tehnica respectivă şi pe oameni, scrie Mediafax.ro.

"Este o adevărată victorie pentru omenire", a declarat pentru aceeaşi publicaţie Sergio Canavero, un chirurg italian care vrea să realizeze primul transplant din lume al unui cap uman.

Operaţia, realizată de o echipă coordonată de profesorul XiaoPing Ren de la Universitatea de Medicină din Harbin, în nord-estul Chinei, a fost realizată în colaborare cu chirurgul italian, expert în ştiinţe neuronale, care este supranumit "Doctorul Frankenstein".

Sergio Canavero a publicat deja un articol într-o revistă ştiinţifică, în 2013, prin care şi-a anunţat viitorul proiect - cel al transplantului de cap uman -, conceput pentru a veni în ajutorul pacienţilor paralizaţi.

Încercând să anticipeze chestiunile de ordin etic, Sergio Canavero a apelat, potrivit revistei Sciences et Avenir, la filosoful şi istoricul Giuliano Mauri, care analizează chestiunea transferului de identitate, după recepţia unui nou trup. Operaţia din China, al cărei rezultat a fost făcut public chiar înainte de publicarea studiilor lui Sergio Canavero într-o revistă ştiinţifică, a generat deocamdată mai mult îndoieli în rândul comunităţii oamenilor de ştiinţă, iar unii dintre ei au denunţat astfel de anunţuri.

 

Mai multe articole despre:
transplant maimuţă cap corp