MENIU

Aproape jumătate dintre oameni au parazitul lupului șef de haită. Ce se întâmplă în creier - STUDIU

Hugh Jackman/Wolverine (Profimedia)

Lupii infectați cu un banal parazit au șanse mai mari să se impună ca șefi de haită, arată un studiu american. Autorii sugerează că parazitul infectează creierul și îl determină astfel pe animalul-gazdă să își asume riscuri. Culmea este că același parazit se găsește și în organismul a 3-50% din populația umană, dar în stare latentă.

Toxoplasma gondii, un parazit unicelular, se reproduce doar în corpurile pisicilor şi ale felinelor, dar poate infecta orice animal cu sânge cald, informează AFP, potrivit Agerpres.

 

Se estimează că între 30% şi 50% din populaţia umană este infectată cu acest parazit, dar care rămâne toată viaţa sub formă de ţesut latent. Practic, sistemul imunitar al oamenilor împiedică, în general, apariţia oricărui simptom. Este drept că anumite studii au stabilit o legătură între prezenţa sa în creierul uman şi o creştere a comportamentelor riscante şi a agresiunilor, dar altele au infirmat legătura.

 

PARAZITUL RISCULUI

 

Studiul publicat joi în revista ştiinţifică Communications Biology se bazează pe 26 de ani de observaţii făcute asupra lupilor cenuşii din parcul naţional Yellowstone din Statele Unite.

 

Cercetătorii americani au stabilit că un lup infectat are şanse de 46 ori mai mari de a deveni conducător de haită, potrivit noului studiu, care reaminteşte că acest rol revine în mod normal animalului care este cel mai agresiv şi cel mai aventuros.

Un alt studiu publicat în 2021 a ajuns la concluzia că un comportament mai îndrăzneţ, indus de acelaşi parazit, al tinerelor hiene din Kenya le făcea pe acestea mai susceptibile să se apropie de lei şi să fie muşcate de aceştia.

Acelaşi scenariu ar exista şi în cazul rozătoarelor infectate de parazitul menţionat: rozătoarele îşi pierd orice frică instinctivă în faţa principalului lor prădător, pisica, gazda preferată de Toxoplasma gondii.

La oameni, parazitul afectează în primul rând persoanele imunodeprimate, cauzând toxoplasmoză, o boală care poate afecta creierul şi ochii. Infecţia se produce în general prin consumul de carne care nu este bine preparată termic sau prin îngrijirile aduse pisicilor, mai ales prin curăţarea litierelor.

 

Mai multe articole despre:
parazit lup om haita stiinta mister