MENIU

Anunţul făcut despre acceleratorul de particule

Cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume (Large Hadron Collider (LHC) de lângă Geneva a reînceput să colecteze datele provenite din coliziunea protonilor, pentru prima oară anul acesta, după ce a fost oprit câteva luni din motive tehnice, relatează EFE.

Complexul LHC include un tunel sub formă de inel de 27 de kilometri lungime în care miliarde de protoni se ciocnesc cu o viteză apropiată de cea a luminii. Imediat după ciocnire, particulele se rup în elemente constituente mai mici.

Acceleratorul construit la o sută de metri sub pământ la frontiera dintre Elveția și Franța a generat anul trecut 6,5 miliarde de coliziuni. Energia coliziunilor dintre protoni va atinge maximum 13 TeV, o putere niciodată atinsă până acum în instalații create de oamenii de știință, aproape dublu față de energia produsă în prima faza de operare, scrie Agerpres.ro.

"În 2017, operatorii speră să ofere același număr de coliziuni ca în 2016, dar într-o perioadă mai scurtă de timp, având în vedere că LHC a fost pornit cu o lună mai târziu decât anul trecut, din cauza unei opriri tehnice prelungite", notează Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) într-un comunicat.

Frederick Bordry, director pentru acceleratori și tehnologie în cadrul CERN, a explicat că în primii doi ani de funcționare ai acceleratorului la o energie de 13 TeV (tera-electroni-volți) "am căpătat o excelentă cunoaștere despre funcționare, ceea ce ne va permite să optimizăm exploatarea sa în cursul celui de-al treilea an".

Mai multe articole despre:
anunţ accelerator de particule