MENIU

Anunţul de ultimă oră al NASA - e o premieră!

Agenția Spațială Americană a anunțat o nouă misiune spectaculoasă: lansarea unei sonde care aproape că va "atinge soarele". Astrofizienii vor să afle dacă Soarele ar putea reprezenta o amenințare pentru existența umană.

Anunțul a fost făcut la Universitatea din Chicago, în onoarea profesorului Eugene Parker, cel care a descoperit vântul solar. De altfel, sonda spațială îi va purta numele astrofizicianului american. Programată să fie lansată în august 2018, sonda se va apropia la doar 6 milioane de kilometri de Soare. Oamenii de știință vor să înțeleagă mai bine dinamica vântului solar, potrivit stiri.tvr.ro.

NASA: "În cadrul misiunilor NASA, în spațiu am investigat compoziția, proprietățile și structura vântului solar. Am capturat imagini cu detalii incredibile ale coroanei solare".

Distanța dintre Pământ și Soare este de aproape 150 de milioane de kilometri. Când se va apropia de coroana astrului, sonda va trebui să facă față unor temperaturi extrem de ridicate. Prin urmare, sonda va fi dotată cu niște scuturi speciale. La această distanță, senzorii vor putea să depisteze câmpurile magnetice, precum și să prindă particule solare, fără riscul arderii.

Solar Probe Plus nu este prima misiune de acest fel. Cu 41 de ani în urmă, în 1976, a existat o misiune asemănătoare - Helios 2 s-a apropiat la 43 de milioane de kilometri de Soare, cu scopul de a studia radiațiile cosmice și vântul solar. Această misiune a fost stabilită după ce, în urma unui studiu recent, experții au descoperit că un eveniment solar important ar putea produce distrugeri în valoare de două trilioane de dolari doar în Statele Unite.

Mai multe articole despre:
NASA Soare navetă solar probe