MENIU

Zi de doliu în Formula 1. Se comemorează moartea unui mare pilot

Vineri se împlinesc 21 de ani de la moartea celebrului pilot de Formula 1, Ayrton Senna. Considerat de mulţi ca fiind cel mai bun pilot al tuturor timpurilor, Senna şi-a pierdut viaţa la doar 34 de ani, în cadrul cursei pentru Marele Premiu statului San Marino. În fiecare an, mii de oameni se strâng pe circuitul unde brazilianul a încântat publicul ultima dată, pentru un omagiu solemn. 

1 mai 1994 este ziua fatidică, în care Formula 1 şi-a pierdut cel mai talentat pilot. Brazilianul Ayrton Senna, care conducea în cursa pentru Marele Premiu al statului San Marino, organizată pe circuitul Imola din Italia, a pierdut controlul monopostului său în timpul unui viraj şi a lovit în plin un perete de beton. În pofida eforturilor depuse de medici, rănile lui Senna au fost fatale şi pilotul a fost deconectat de la aparatele care îl ţineau în viaţă în aceeaşi zi.

Născut pe 21 martie 1960 la Sao Paulo, Ayrton Senna şi-a demonstrat încă din copilărie talentul în spatele volanului. La doar 13 ani a câştigat prima sa cursă de karting, iar la 24 de ani şi-a făcut debutul în Formula 1, terminând pe locul doi Marele Premiu de la Monte Carlo, în pofida faptului că pornise cursa de pe locul 13, într-un monopost inferior. De-a lungul celor zece ani petrecuţi în topuri, Senna a câştigat trei titluri mondiale şi a fost de două ori vicecampion mondial. Rivalitatea sa cu francezul Alain Prost a fost legendară şi a dus la două acroşaje celebre pe pistă, în 1989 şi 1990.

Cei doi mari piloţi au îngropaseră securea războiului cu doar câteva luni înainte ca Senna să îşi piardă viaţa în nordul Italiei. Moartea brazilianului a provocat un val de durere printre fanii săi, care îl omagiază în fiecare an. Accidentul de pe circuitul Imola a dus la impunerea unor măsuri stricte de siguranţă.

Mai multe articole despre:
Formula 1 Ayrton Senna