MENIU

Şarapova, DISPERATĂ să nu-şi încheie cariera. Gimnasta Andreea Răducanu a pierdut medalia de la JO

Moment de cumpănă în cariera Mariei Şarapova. Rusoaica a anunţat că a fost depistată pozitiv la un test antidoping făcut la Australian Open. De vină este o substanţă interzisă numită Meldonium, conţinută într-un medicament pe care sportiva îl ia pentru probleme de sănătate. Şarapova va fi suspendată provizoriu din 12 martie până la rezolvarea cazului său.

Maria Şarapova, în prezent numărul şapte mondial, a făcut anunţul care a produs stupoare într-o conferinţă de presă la un hotel din Los Angeles.

"Vreau să vă anunţ că în urmă cu puţine zile am primit o scrisoare de la Federaţia Internaţională de Tenis cum că am picat un test antidoping la Australian Open.", a spus ;arapova.

La îndemnul doctorilor, Şarapova ia de zece ani un medicament împotriva diabetului zaharat. Acesta conţine o substanţă numită Meldonium, care a fost declarată interzisă de-abia în ianuarie anul acesta. Rusoaica spune că a fost anunţată de această schimbare în decembrie 2015, dar nu a citit mail-ul Agenţiei Mondiale Antidoping.


"Nu vreau să-mi închei cariera în acest fel şi sper să primesc o nouă şansă de a practica acest sport", a mai spus Şarapova.

Confesiunea Şarapovei, care a câştigat în carieră cinci titluri de mare şlem, a ţinut prima pagină a marilor publicaţii internaţionale.

Scandalul are implicaţii majore pentru rusoaică, declarată anul trecut cea mai bine plătită sportivă din lume. Gigantul Nike a anunţat deja că nu o mai sponsorizează pe Şarapova şi suspendă un contract de 70 de milioane de dolari, semnat în 2010.

Cazul Mariei Şarapova aminteşte de un scandal similar din urmă cu 16 ani. Atunci, gimnasta româncă Andreea Răducan a pierdut medalia de aur la jocurile olimpice de la Sydney după ce doctorul lotului de gimnastică i-a dat două pastile de Nurofen, medicament care conţine pseudoefedrină.

Andreea Răducan nu a primit înapoi medalia de aur de la JO din 2000

Fosta gimnastă Andreea Răducan s-a întâlnit cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, solicitând fără succes forului să i se acorde medalia de aur obţinută la individual compus, la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, distincţie care i-a fost retrasă pentru dopaj.

După o întâlnire avută anul trecut cu Bach, la Bucureşti, Răducan a cerut să primeasă înapoi medalia de aur cucerită în proba de individual compus la Jocurile Olimpice de la Sydney, care i-a fost retrasă după ce a fost depistată pozitiv cu pseudoefedrină, în urma unui test antidoping.

Pseudoefedrina era conţinută de medicamentul Nurofen, pe care sportiva română l-a luat pentru a trata o răceală. În septembrie 2003, Comitetul Executiv al Agenţiei Mondiale Antidoping, reunit la Montreal, a scos pseudoefedrina de pe lista substanţelor interzise începând din 2004, considerând că această substanţă nu îmbunătăţeşte performanţele sportive.