MENIU

Românul Tiberiu Uşeriu a câştigat cel mai greu ultramaraton de pe planetă

Românul Tiberiu Uşeriu a câştigat cel mai greu ultramaraton de pe planetă

Bistriţeanul Tiberiu Uşeriu a câştigat cel mai greu ultramaraton de pe planetă, desfăşurat dincolo de Cercul Polar. Acesta a reuşit performanţa incredibilă de a alerga 566 de kilometri la minus 47 de grade Celsius.

Anunţul oficial a fost făcut azi-noapte, la ora 1:00. După ce a trecut linia de sosire, Tibi Uşeriu a fluturat drapelul României.

La 56 de minute în urma sa a venit singaporezul Toh Poh Joo. Pe Facebook, sportivul nostru a primit azi-noapte zeci de mesaje.

"Tiberiu a condus de la start până la finish în cel mai dur, mai friguros şi mai vântos ultramaraton de pe planetă”, au transmis organizatorii cursei.

Dintre cei 12 concurenţi înscrişi la start, au încheiat ultramaratonul numai 7, asta din cauza condiţiilor meteo extreme – temperaturi de minus 47 de grade Celsius, ninsori abundente şi rafale de vânt de peste 80 de kilometri pe oră.

Printre finalişti s-au aflat încă doi români, Vlad Tănase şi Andrei Roşu. Pe conaţionalii noştri i-a motivat o cauză nobilă. La ultramaratonul de la Polul Nord au susţinut proiectul „Pădurea Copiilor”, care promovează plantarea câte unui puiet pentru fiecare nou-născut din România şi împădurirea terenurilor degradate din sudul ţării.

Performanţa românească este cu atât mai remarcabilă cu cât, de la prima ediţie a competiţiei, organizată în 2007, doar 19 dintre cei 200 de sportivi au reuşit să termine cursa.