MENIU

PANAMA PAPERS. FIFA a început o anchetă internă

Federația Internațională de Fotbal a deschis o investigație care îl vizează pe unul dintre membrii Comisiei sale de etică, avocatul uruguayan Juan Pedro Damiani, pe care uriașa anchetă asupra paradisurilor fiscale îl leagă de trei persoane inculpate de justiția americană în cadrul de corupție din cadrul FIFA.

Această vastă anchetă de realizată de Consorțiul Internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ) se bazează pe aproximativ 11,5 milioane de documente, regrupate sub denumirea de "Panama Papers", care provin toate din arhivele cabinetului de avocatură Mossack Fonseca înregistrat în Panama, scrie Agerpres.ro.

Potrivit acestor documente dezvăluite de ICIJ, Damiani și cabinetul său de avocați ar fi lucrat pentru șapte societăți offshore legate de uruguayanul Eugenio Figueredo, fost vicepreședinte al FIFA și fost membru al Comitetului Executiv al acestui for, arestat la Zurich, la finele lunii mai 2015, precizează AFP.

Damiani ar fi servit, totodată, drept intermediar pentru o societate cu sediul în Nevada (SUA) și având legătură cu oamenii de afaceri argentinieni Hugo și Mariano Jinkis, conducătorii unei societăți de marketing sportiv, urmăriți la rândul lor de justiția americană pentru o presupusă plată de zeci de milioane de dolari reprezentând mită pentru obținerea drepturilor de televizare în America de Sud.

Conform ICIJ, un purtător de cuvânt al Comisiei de etică a FIFA a declarat că Damiani a recunoscut, pe 18 martie, că a avut legături de afaceri cu Figueredo. Comisia de etică a decis ulterior să deschidă o anchetă preliminară, adaugă ICIJ.

 

PANAMA PAPERS. Dezvăluiri din paradisurile fiscale: secretele financiare ale liderilor lumii

Mai multe articole despre:
FIFA anchetă panama papers