MENIU

O mai ţii minte pe Simona Amânar? Cum arată şi ce face acum fosta gimnastă

Simona Amânar, una dintre cele mai bune şi apreciate gimnaste din România, s-a retras în urmă cu 16 ani. Totuşi, performanţele sale deosebite rămân în continuare vii în memoria românilor.

Fosta gimnastă, acum în vârstă de 36 de ani, lucrează în prezent ca asistent universitar la Universitatea de Vest din Timişoara. Simona Amânar îşi împarte timpul între profesie şi familie, întrucât ea şi soţul ei, Cosmin Tabără, au împreună doi copii: un băiat şi o fetiţă.

Simona Amânar s-a născut la Constanța, la data de 7 octombrie 1979, și s-a remarcat prin cucerirea a numeroase medalii olimpice, mondiale și europene, care au propulsat-o în topul celor mai cunoscute reprezentante ale gimnasticii artistice românești. Timp de nouă ani, a făcut parte din lotul național de gimnastică antrenat de Octavian Belu și Mariana Bitang, perioadă în care a practicat sportul la cel mai înalt nivel. Proba care a consacrat-o a fost cea de sărituri.

La Olimpiada din 1996, desfășurată la Atlanta, a obținut aur în proba de sărituri, argint la sol și bronz la individual compus și în finala pe echipe. În anul 2000, la Jocurile Olimpice de la Sidney, Amânar a reușit să obțină aur la individual compus și la finala pe echipe și bronz la proba de sol. Astfel, a devenit campioană olimpică absolută, la fel ca Nadia Comăneci în 1976, la Montreal. Performanța celor două nu a fost egalată de nicio altă gimnastă din țara noastră. După Olimpiada de la Sidney, considerată ca fiind apogeul carierei sale, s-a retras din activitate.

Simona Amânar a fost colegă de generație cu Lavinia Miloșovici, Gina Gogean și Alexandra Marinescu, alături de care a cucerit șase titluri mondiale și tot atâtea europene, potrivit Agerpres.

Gimnasta a fost premiată cu Sport Award la Londra, titlu comparabil cu Oscarul sportului. Ulterior, în 2007, a fost inclusă și în International Gymnastics Hall of Fame, cu prilejul unei ceremonii desfășurate la Oklahoma City (SUA).