MENIU

Nadia Comăneci împlinește, astăzi, 55 de ani

Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota 10 la Olimpiadă, împlinește, sâmbătă, 55 de ani. 

Nadia Comăneci a început gimnastica la șase ani, cu antrenorii Martha și Bela Karoly, care ulterior au emigrat în Statele Unite. A concurat pentru prima dată la nivel național în România, în 1970, ca membră a echipei orașului său.

În palmaresul Nadiei Comăneci strălucesc cinci medalii olimpice de aur, două de aur la Mondiale și nouă de aur la Europene. Este considerată de specialiști una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut, și una dintre cele mai mari gimnaste ale lumii. 

În 1975, participă la Turneul Campioanelor de la Londra unde, pe podiumul de la Empire Pool, cucerește trofeul competiției. La 13 ani a obținut titlul de campioană europeană la Skien (Norvegia), cucerind trei medalii de aur și una de argint, devenind astfel cea mai tânără campioană continentală din istorie la individual compus.

A fost supranumită "Zâna de la Montreal", după ce, în 1976, a obținut titlul olimpic absolut, cucerind trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), una de bronz (sol) și argint cu echipa, la Jocurile Olimpice de la Montreal. Este prima gimnastă din istorie căreia i s-a atribuit nota 10 într-un concurs (de șapte ori), potrivit agerpres.ro.