MENIU

Ministrul Dunca dă cărțile pe față pentru realitatea.net. Ce spune despre prejudiciul în cazul Ridzi

EXCLUSIV ONLINE | Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a acceptat în premieră, pentru www.realitatea.net, să se destăinuie şi să mărturisească lucruri puţin ştiute de către publicul larg: "Am fost numit politic, am fost demis politic", cum a ajuns în politică, de ce PSD şi ce părere tranşantă are despre parcursul naţionalei lui Daum în preliminarii. Totodată, a dat dispoziţia ca site-ul realitatea.net să aibă acces, în exclusivitate, la sumele exacte de bani intrate în contul MTS în ultima perioadă, ca urmare a continuării recuperării prejudiciului în cazul fostului ministru al MTS, Monica Ridzi.

 

De: Cristian Otopeanu


O ploaie apocaliptică venită din senin inundă Bucureştiul, într-o zi toridă de iulie. În centrul capitalei, prin băltoacele proaspăt formate, îţi croieşti anevoios un drum spre o străduţă veche şi liniştită, martorul tăcut al istoriei ultimilor 100 de ani. Pe "Vasile Conta", la numărul 16, se află o clădire cu 8 etaje, construită în 1951 şi reconsolidată din temelii în anii 2000. Aici este sediul Ministerului Tineretului şi Sportului. Tot aici, şi-au avut sediul ziarul Sportul dinainte de Revoluţie, Gazeta Sporturilor de după 1989, dar şi Federaţia Română de Fotbal.

Afară continuă să plouă torenţial. Intri în clădire, strângi umbrela, te legitimează, după care urci treptele spre etajul 1. Acolo te aşteaptă un culoar lung de 10 metri pe care, străbătându-l, poţi vedea inscripţionate numele tuturor Miniştrilor Tineretului şi Sportului. Ajungi în anticamera Ministrului şi aştepţi. În spatele unei uşi capitonate, pe care este inscripţionat mesajul că telefoanele sunt interzise, este biroul Ministrului. Diverse persoane se perindă prin anticameră, iar într-un final se aude chemarea "Să vină realitatea.net"

În pragul uşii te aşteaptă un bărbat de 37 de ani, împliniţi acum o săptămână. Este îmbrăcat la costum, de statură medie şi jovial. "Poftiţi! Doriţi ceva de băut?", întreabă Marius Dunca, ministrul aflat, practic, la al doilea mandat, după evenimentele politice care au zguduit PSD-ul luna trecută.

Biroul imens, de aproximativ 40 de metri pătraţi, are în mijloc o masă din lemn de nuc şi 8 scaune aliniate perfect, care aşteaptă oaspeţii. "Haideţi să mergem în camera alăturată, este locul meu peferat atunci când vreau să fiu relaxat şi liniştit", propune Ministrul. Intrăm. În a doua încăpere, pe pereţi, la loc de cinste, tronează mai multe cupe, trofee, distincţii, postere ale marilor campioni, dar şi pagini I ale Gazetei Sporturilor, care prezintă performanţele remarcabile ale sportivilor noştri de după 2000. Acum îmbrăcat mai lejer, în cămaşă şi cravată, şi aşezat confortabil în fotoliu, Ministrul dă tonul: "Să începem".

- Domnule ministru, vă propun să o luăm cu începutul. Povestiţi-le cititorilor realitatea.net unde aţi petrecut copilăria, adolescenţa, unde aţi studiat.
- Sunt nascut in Brasov, tata era la facultate, iar mama era un muncitor simplu. Copilaria am petrecut-o intr-o comuna langa Onesti.  M-au dus la bunici si am crescut acolo. Ii multumesc bunului Dumnezeu pentru ca am crescut la tara. Acolo am invatat ce este munca, ce inseamna respectul fata de bunici, parinti, istorie. La tara afli foarte multe lucruri despre istorie, despre razboi, chiar de la oameni care au fost pe front si care imi povesteau cum mancau radacini de copac doar ca sa supravietuiasca. Oameni care s-au luptat pentru aceasta tara, si-au parasit familiile, si-au dat viata.

Scoala generala am facut-o la Brasov, la fel liceul si facultatea. Vacantele le petreceam la tara, unde, evident, am tras de coasa, de sapa, pana la 21 de ani. De altfel, indemn si incurajez parintii, cat mai avem bunici la tara, sa ducem copiii acolo, este cea mai frumoasa copilarie. Daca privesc in trecut, am avut o copilarie extrem de frumoasa. Vacantele de la tara nu se compara cu nimic.

- Aţi avut mulţi prieteni, aţi mai păstrat legătura cu ei?
- Eu mi-am pastrat prietenii, colegii de liceu, de facultate. Insa intotdeauna iti faci mai multi prieteni la job, pentru ca acolo iti petreci foarte mult timp. Venind la Bucuresti, stau 10 ore la birou si automat iti devin prieteni cei de aici. Nu mai ai timp si regret de multe ori acest pas, de a veni la Bucuresti si de a lucra la minister, fiindca las in spate prietenii cu care seara stateai la o poveste sau dimineata savurai cafeaua.

- Este adevărat că atunci când ajungi într-o funcţie brusc apar şi alţi prieteni, despre care nu ştiai până atunci că există?
- (zâmbeşte) Cand ajungi intr-o functie, dintr-o data esti mai frumos, mai destept, mai cautat. Toata lumea te cauta, toata lumea te felicita. 

- Ati practicat vreun sport de performanta?
- Nu am practicat sport de performanta, dar cam stiu toate sporturile, pentru ca am stat intr-o zona de munte. Fotbal, tenis de masa, tenis de camp, schi, inot, doar cateva sporturi nu am practicat. Chiar si patinaj am facut. Doar la scrima nu intru, pentru ca se supara presedintele Covaliu. 

Cum a intrat în politică şi de ce a ales PSD

- Vă faceţi timp pentru un film bun?
- Este foarte greu. In ultima perioada, sincer, nu pot sa ma uit mai mult de 10 minute la un film pentru ca adorm. In ultimii 5 ani cam asa a fost. Numai munca, de dimineata pana seara. Numai cine este intr-o asemenea functie isi da seama de responsabilitatea pe care o ai. Sigur, poti sa stai pe o functie si sa nu faci nimic. Vii doar pentru titlu, dar responsabilitatea uriasa te apasa. Pot sa spun ca de multe ori ma gandesc daca nu sunt prea tanar pentru asemenea responsabilitati.

- Şi când vă gândiţi la asta, simţiţi că vă apasă?
- Nu ca te apasa, dar sunt foarte multe lucruri si de multe ori simti ca ai nevoie de experienta. Poate studiezi trei zile sa rezolvi o problema. Imi dau seama ca daca as fi avut experienta, adica un 55-60 de ani, lucrul acesta il rezolvam intr-un minut.

- Aţi absolvit facultatea de Inginerie Mecanică. Cum aţi făcut saltul în politică? 
- In perioada studentiei, eram un tip care critica. Criticam laboratoarele, criticam materia, le spuneam profesorilor sa se uite in alte tari si sa vada ce se intampla, de ce noua ne predau asa, de ce Universitatea nu este dotata cu laboratoare. 

Apoi, dupa ce am terminat facultatea, am ajuns sa predau. Si, credeti-ma, predam aceleasi lucruri pe care le criticam cu un an sau doi in urma. Si am spus ca nu pot sa cred asa ceva. Eram platit de Universitatea Transilvania, dar aveam un salariu foarte mic si, fiind doctorand la frecventa, trebuia sa particip la foarte multe sesiuni, sa editam carti, sa facem brosuri... Evident ca nu iti puteai permite din acel salariu si am spus ca daca tot am gandirea aceasta si imi place sa critic, hai sa incerc si partea politica. Mi-am dorit sa vad ce inseamna politica. 

- Bun, însă tot nu aţi explicat cum aţi intrat în politică.
- Fara nicio recomandare. Imi aduc aminte ca am batut la usa de jos a partidului si asteptam sa imi deschida cineva. A venit o persoana, a intrat, mi-a inchis usa in nas. Dar asa a fost inceputul. Apoi am evoluat usor, usor. Poti sa reusesti in viata fara sa ai un sprijin. Sunt o persoana care nu a avut sprijin. Si pot demonstra acest lucru.

- Şi de ce PSD?
- Pentru ca eu, de profil, sunt de stanga. Familia e de stanga. Gandirea a fost de stanga. Provenind de la tara, din mediul cu bunicii, a fost ca o chimie sau am mers foarte mult pe feeling. Am intrat in PSD chiar cand Adrian Nastase pierduse alegerile si atunci am zis ca acest partid are nevoie de o reimprospatare. Asa gandeam, fara sa am experienta in politica. A fost o sansa.

"Nu am avut nicio vină pentru ce s-a petrecut în Colectiv"

- Vă propun să clarificăm definitiv situaţia în cazul "Colectiv". Se ştie că după acea noapte de coşmar aţi fost destituit din funcţia de preşedinte al ANPC. Consideraţi că a fost o măsură întemeiată?
- Cateodata, dau filmul inapoi si tin minte ca, dupa doi ani de presedinte la ANPC, nu mai aveam somn noaptea, responsabilitatea era uriasa. Totul, de la contrafacere, banci, sururb gasit in mancare, conditii de cazare in hotel neconforme, toate le primeam eu pe Facebook. Ma trezeam noaptea la 3, iar a doua zi incercam sa gasim raspunsuri impreuna cu ai mei colegi.

- Vă consideraţi vinovat? Vreau un răspuns clar!
- Cand am fost demis, nu aveam nicio vina. Am respectat pur si simplu procedura. Si atunci am spus ca ceva nu este in regula. A fost o dezamagire si atunci am zis, pentru ce aceasta munca? Nimeni nu vrea sa ma asculte ca nu sunt vinovat. Nu pot eu, la Protectia Consumatorului, sa raspund de incendiu. Era in aria de acoperire a altor institutii.

- Multă lume consideră că, după ce aţi fost demis de la ANPC, aţi fost instalat la MTS ca o măsură reparatorie. Ce răspundeţi?
- Am plecat de la ANPC si nimeni nu m-a mai intrebat de sanatate, daca mi-e bine sau rau. M-am intors la Brasov, la partid. Am scos cel mai bun rezultat pe care l-a avut PSD dupa 1989 in Brasov, mai ales ca acest oras este de dreapta. Am fost surpriza alegerilor, nimeni nu se astepta sa castigam la Brasov. Si la scorul acela... Apoi, au avut loc discutii cu presedintele Dragnea, care m-a intrebat daca vreau sa fac parte din echipa guvernamentala. Si daca pot sa imi asum responsabilitatea, disponibilitatea. Mi-a spus de la inceput ca vom avea foarte mult de munca. 

- Unde a avut loc discuţia cu domnul Dragnea? Şi cum s-a desfăşurat? 
- Discutia a fost fata in fata, la sediul din Bucuresti al partidului. Acolo am discutat programul de guvernare si daca sunt responsabil sa imi asum acest program.

- Şi aţi răspuns spontan "Da" sau aţi cerut timp de gândire?
- Venind cu experienta din Administratie, am spus categoric da. In urma discutiilor pe care le-am avut cu presedintele Dragnea, am luat decizia.

"Am fost numit politic, am fost demis politic"

- Ce fel de om este Liviu Dragnea?
- Este un om cu care daca ai discutat ceva, asa trebuie sa se intample. Ne asumam cu totii responsabilitatea. Nu doar liderul este vinovat. Toti suntem. Si asta cred ca trebuie sa intelegem, sa nu mai cautam vinovati. Mereu se cauta vinovati.

- Haideţi să spunem lucrurilor pe nume, vă rog! Acum o lună, toată lumea a fost bulversată de scandalul din PSD, când miniştrii au plecat în masă şi cei mai mulţi au revenit în funcţiile iniţiale. Inclusiv dumneavoastră. De ce aţi plecat din Guvern în primă fază?
- (se gândeşte şi devine serios) Lucrurile sunt foarte simple. Aici este asumare de partid. Ne-am asumat in partid un program de guvernare. Atentie, ca si eu fac parte din conducerea partidului. Daca partidul considera ca lucrurile nu evolueaza in directa corecta, normala... Am spus ca nu mai facem echipa. Si s-a decis in Comitetul Executiv. Nu Dragnea este vinovat. Orice se intampla in tara asta, tot Dragnea este de vina? (râde) S-a făcut o evaluare...

- Fiţi mai concret, vă rog!
- Este simplu. S-a spus ca x, y si z nu mai au sustinere politica. Si noi trebuie sa intelegem ca ajungem pe aceste functii numiti politic. Nu ca suntem cei mai frumosi, cei mai destepti, cei mai buni romani. Am fost numit politic, am fost demis politic. Dar, de fapt, daca nu mai corespund cerintelor, fac singur un pas in lateral. Poate trebuie sa ma mai pregatesc. Nu pun in pericol intreaga tara, o echipa.

De ce, aproape mereu, toţi cei care nu sunt în sport au funcţii de conducere?

- Bun, dăm timpul pe repede înainte şi ajungem la momentul în care aţi revenit în funcţia de Ministru, la care aţi renunţat. De ce nu a fost aleasă Gabi Szabo, de exemplu? Are vechime de peste 15 ani în partid... Aţi revenit tot dumneavoastră.
- Bun. Eu le-am spus tuturor ca programul acesta de guvernare este de 4 ani. Foarte multe masuri de la MTS sunt de competenta altor ministere. Va dau un exemplu. Obligatoriu, trebuie sa fie 3 ore de educatie fizica si sport in scoala. Dar asta nu o poate rezolva MTS. Eu doar pot sa solicit Ministerului Educatiei sa ia in calcul sa mai introduca o ora de Sport in scoli. Responsabilitatea nu imi revine mie. Uitati, de pilda, cum a fost cu Ordonanta de Urgenta de modificare a Legii Sportului. Toti fostii ministri au incercat, insa doar eu am reusit sa duc la bun sfarsit aceasta problema. Initial, si eu am votat sa ma demit.

- Şi totuşi, cum aţi revenit?
- S-a facut o noua echipa, cu un nou premier. Lucrurile evolueaza. E democratie in partid, ne consultam intre noi, este o libertate totala...

- Dar ultimul cuvânt îl are domnul Dragnea, corect?
- Este normal ca ultimul cuvant sa il aiba seful, pentru ca presedintele isi asuma tot. Acum, toata lumea il acuza pe Dragnea. Ati auzit vreun alt nume sa fie acuzat din partid?

- Domnule Dunca, explicaţi-le cititorilor realitatea.net, vă rog: cum se face că, aproape tot timpul, fix cei care nu sunt în sport ocupă anumite funcţii?
- (pe o voce foarte joasa, in cu totul alt registru) Nu inseamna ca daca ai ureche mai mare auzi mai bine. Si uitati-va ca sunt la al doilea mandat de Ministru pentru ca Federatiile si Organizatiile de tineret au solicitat sa mai raman, chiar daca eu le-am spus tuturor sa nu faca niciun demers. Asta inseamna ca am fost apreciat. Dar am spus foarte clar, daca prima oara am ajuns ministru pentru ca am avut rezultate la Brasov, acum un rol extrem de important l-au avut Federatiile. E un moment 0 pentru toata lumea. Eu sunt un partener, dar fiecare trebuie sa isi faca ordine in curtea lui.

www.realitatea.net a obţinut în exclusivitate cifre oficiale din cazul prejudiciului generat de Monica Ridzi

- Colegii de la Gazeta Sporturilor au fost cei care au dezvăluit toate dedesubturile în celebrul caz al Monicăi Ridzi. MTS a fost cât pe ce să nu poată să mai recupereze banii de pe urma prejudiciului, era să se prescrie termenul. Din cele 2,7 milioane de lei, cu titlu de prejudiciu, MTS nu recuperase până în mai 2017 decât 300.000 de lei, adică practic 10 la sută. Ce urmează?
- Urmeaza recuperarea prejudiciului, lucrurile vor continua. Cand am ajuns ministru, in primul rand am vorbit cu cei de la "Juridic". Am cerut sa imi aduca ce avem de recuperat. Le-am zis "Haideti sa vedem ce hotarari ale instantelor sunt, ce trebuie sa punem imediat in aplicare". Au venit, mi-au prezentat actele si am spus "Liber la recuperare".

- Cum ati aflat?
- "Juridicul" m-a informat. Daca ceri in scris, cineva isi asuma raspunderea. Deci, daca ei nu imi dadeau, atunci erau responsabili. Si, atunci, fiecare, stiti cum se scapa imediat de raspundere. Altfel, cine stie... 

- Bun, dar executorul judecătoresc a mai recuperat ceva de la Monica Ridzi? Mă interesează sume, cifre concrete.
În acest moment, Ministrul le solicită celor din subordine să vină cu cifrele exacte, solicitate de reporterul realitatea.net. Apoi, dialogul continuă. 

Vorbeşte Dunca: Trebuie sa luati in calcul ca unii dintre acesti angajati pe care ii am erau si inainte de 1989, si dupa. Nu s-a schimbat nimic. Un Ministru vine si pleaca, dar angajatii raman. Am mai imbunatatit ceva in structura, dar sunt unii cu vechime, iar mentalitatea trebuie schimbata. Noi vom urmari procedura de recuperare a prejudiciului. 

Apare un angajat al MTS care vine cu cifrele solicitate de realitatea.net. Concluzia? De la momentul mai 2017, au mai intrat două sume de bani în contul MTS: una pe 2 iunie 2017, în valoare de 7008 lei şi alta pe 12 iulie 2017, în valoare de 920 de lei.

- Cu Monica Ridzi aţi vorbit vreodată?
- Nu am vorbit niciodata. Eu pun in executare o hotarare judecatoreasca si atat. Executorul judecatoresc se ocupa de recuperarea prejudiciului. 

- Cum plănuiţi să recuperaţi diferenţa?
- Ne uitam daca are imobile, daca are ce sa vanda, ce sa scoata la vanzare...

MTS va interveni în cazul alegerilor de la FRF din 2018

- OK, vă propun să vorbim acum despre alegerile de la FRF din 2018. Pe linie sportivă, veţi lua în calcul o comisie electorală independentă, de la MTS, care să asigure transparenţa alegerilor? O comisie a MTS care să verifice independent dosarele candidaţilor şi să se asigure că nu vor fi probleme? Unii se tem că alegerile ar putea fi...
- Legea ne permite sa oferim supraveghere si control. O sa avem un reprezentant care sa urmareasca alegerile, daca au fost statutare, daca s-a respectat statutul si dupa ce Ministerul va da avizul ca totul a fost in regula, se poate trimite la Judecatorie, ca sa intre in legalitate. Vom vedea daca vor fi probleme la alegeri. Sunt atatea institutii ale statului care pot fi sesizate. 

- Şi când veţi interveni?
- Noi trebuie sa ii lasam pe ei sa isi desfasoare mai intai alegerile, dupa care vom face si noi un raport. Si ne spunem punctul nostru de vedere. Abia dupa ce totul s-a terminat vom interveni, asa este procedura.

Se declară nemulţumit de parcursul României în preliminariile CM 2018

- Dezbracandu-va de haina de Ministru, ca simplu suporter, cum apreciati parcursul nationalei de fotbal in preliminariile CM 2018?
- Tacerea nu poate fi un raspuns, nu?

- Tacerea poate fi un raspuns in orice situatie.
- (rade) Cu siguranta, ca orice suporter, ca orice roman, sunt nemultumit.

- Revenim la partea politică. Vreau să ştiu cum comentaţi faptul că raportul de evaluare a activităţii guvernamentale, întocmit de PSD, susţine că aţi avut realizări zero.
- Da, numai ca ulterior am venit si am aratat altceva. Initial, eu nu am comunicat spre partid ceea ce am facut. Este vina mea. Daca nu am comunicat la partid, am aparut zero.

Noi trebuie sa prezentam partidului ce am facut din programul de guvernare. Poti sa prezinti public datele, dar trebuia sa le prezint si partidului, care m-a sustinut in functie. Eu nu am comunicat suficient de bine si de aceea a aparut zero. Dar, daca va uitati, acum o sa vedeti ca sunt in grafic, ba chiar in plus fata de ce am promis in campania electorala.

Adio, săli de sport. Organizarea EURO 2020, prioritară

- In programul de guvernare, era prevazuta constructia a doua sali de sport. Cum ramane cu ele?
- Am renuntat la ele, avand in vedere ca urmeaza EURO 2020, o prioritate zero pentru noi, pentru ca ne-am luat foarte multe angajamente fata de UEFA pe care trebuie sa le respectam. Vom moderniza cele 4 stadioane, asa ca automat am renuntat la cele doua Sali Polivalente. Ganditi-va ca suntem in 2017, intram imediat in 2018, plus cat mai dureaza licitatia, iar in 2019, la mijlocul anului, trebuie sa fim gata. Sper sa se rezolve cat mai repede situatia juridica a stadionului Dinamo. Sper ca in 2-3 luni sa am o situatie clara. Nu as vrea sa gasim alternativa, dar este evident ca avem alternative.

- Există cel mai mic risc să ratăm organizarea EURO 2020? Vă temeţi? Din cauza infrastructurii şi a...
- Categoric, nu. De exemplu, exista o cale ferata pana la Otopeni, putem face o banda de la aeroport pana la stadioane. 

- Păi, mai avem timp?
- Dar facem o banda simpla, blocam o banda de circulatie, eliberam prima banda si o lasam doar pentru suporteri.

- O problemă cu care mulţi părinţi fără posibilităţi se confruntă. De ce, orice sport ai face în România, trebuie să plăteşti? Sunt foarte puţine terenuri de fotbal sau de baschet la liber. Aproape că nu mai există locuri unde se poate face sport gratis. Puteţi face ceva în acest sens?
- Bun. Acum nu putem cere totul de la stat. Statul ne da de cand ne nastem si pana la ajutorul de inmormantare. Trebuie sa luam in calcul sa mergem si spre mediul privat, sa atragem pe legea sponsorizarii, care este foarte clara si transparenta, sa aducem bani din mediul privat. Uite, de exemplu, daca vorbim cu profesorii, o sa vedem ca foarte multe scutiri de la orele de sport sunt chiar din partea parintilor.