MENIU

Jocurile Olimpice și cele strategice din Coreea de Sud. Scurtă analiză a unui specialist

Kim Jong un

Coreea de Nord va participa la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud - o decizie salutată unanim drept o victorie diplomatică şi un pas către reluarea dialogului în Peninsulă. Însă, în spatele acestui demers se ascunde o strategie clară a Phenianului: să scoată Statele Unite din ecuaţia negocierilor sau cel puţin să reducă influenţa asupra Seulului, potrivit Realitatea TV.

John Delury, Centrul pentru Relaţii SUA-China este de părere că: "În sine, Jocurile Olimpice nu vor rezolva nimic. Dar, dacă Jocurile Olimpice sunt un punct de plecare, pot deschide canalul dintre Nord şi Sud, iar acesta este scopul aici - să facă Jocurile Olimpice un punct de plecare către altceva." 

Problemele dintre cele două Corei sunt numeroase şi dificil de rezolvat. Însă delegaţiile celor două Corei au decis să se întâlnească din nou, pentru noi negocieri. 

"Nu doresc reunificarea imediată a Coreei. Obiectivul meu este să rezolv criza nucleară nord-coreeană şi să instaurez ferm pacea în timpul mandatului meu.", spune Mon Jae-In, preşedintele Coreei de Sud.

Preşedintele sud-coreean i-a mulţumit lui Donald Trump, care a formulat nenumărate ameninţări la adresa statului comunist, pentru ajutorul oferit, dar a insistat că scopul Seulului este să aducă Phenianul la masa negocierilor. 

"Sunt deschis la orice formă de întâlnire, inclusiv un summit cu liderul nord-coreean, dacă ajută la îmbunătăţirea relaţiilor dintre Coreea de Nord şi de Sud şi la rezolvarea crizei nucleare.", spune Mon Jae-In, preşedintele Coreei de Sud.

La rândul său, şeful delegaţiei nord-coreene a avertizat că toate armele Phenianului sunt orientate către Statele Unite, nu asupra Coreei de Sud, Chinei sau Rusiei. Mai mult, presa din ţara comunistă scrie că orice îmbunătăţire a situaţiei din Peninsulă va fi exclusiv meritul poporului coreean, sugerând că Statele Unite nu au un cuvânt de spus.