MENIU

Cozmin Gușă, despre performanța lui Daniel Natea: Nu este egală cu posibilitățile României

<p>Gușă: M-a impresionat editorialul lui Vasile D&acirc;ncu. E un mesaj de &icirc;nţelepciune, &icirc;ntr-o zi importantă</p>

Consultantul Cozmin Gușă a explicat, în direct la Realitatea TV, că performanța lui Daniel Natea, care a câștigat medalia de aur la judo, la categoria +100 kg, la turneul Masters de la Guadalajara (Mexic), este sub posibilitățile țării noastre, făcând referire la baza de selecție extrem de scăzută în comparație cu alte țări.

"Eu aștept imaginile cu Daniel Natea, care vor fi spectaculoase, pentru că tocmai din cauza lipsei imaginilor pe televiziuni, judo nu aunge să primească popularitatea pe care o merită. Judo este foarte spectaculos, este șahul sporturilor de contact, după cum i se spune printre specialiști. Aș începe cu lucrurile pozitive despre acest eveniment. Legat de Daniel Natea, pentru mine este o mare satisfacție personală de spectator, iubitor și susținător al judoului românesc, pentru că i-am urmărit evoluția în ultimii ani. Sigur, prietenul meu bun Marius Vizer mi-a atras atenția asupra posibilității lui Daniel Natea de a face mare performanță, în condițiile în care concurența pe categoria lui, de la supergrei, este una foarte mare", a spus Gușă.

Acesta a subliniat faptul că Daniel Natea s-a lovit de handicapuri în ceea ce privește pregătirea sa, handicapuri care se referă la partenerii de antrenament și de finanțarea de către statul român a sportului practicat de acesta.

"Iar problema lui Daniel Natea era legată de imposibilitatea de a avea partenerii de antrenament potriviți pentru calibrul lui în România, unde baza de selecție este una foarte mică. L-am urmărit cu atenție. Oamenii din judoul românesc au avut încredere în el și în capacitatea lui de a trece peste aceste handicapuri, care sunt legate de lipsa de parteneri de antrenament și de subfinanțarea domeniului, și uite că a ajuns acolo sus, unde cu bucurie am aflat, la acest final de săptămână, un lucru care tuturor ni s-a părut incredibil, nu pentru că nu știam valoare lui Daniel Natea, ci pentru că a reușit la Masters, atenție! Acolo a fost turneul Masters, cu primii sportivi din lume, să câștige fără drept de apel cu patru icoane", a arătat consultantul.

Totodată, el a punctat faptul că Românie dispune, în ceea ce privește sportul judo, de o bază de selecție extrem de scăzută.

"Acest lucru este cu atât mai important cu cât România, în judo, din nefericire, face performanțe care nu sunt egale cu posibilitățile noastre. Sunt mult peste posibilitățile noastre. Iar aici mă refer la baza noastră de selecție care este una foarte scăzută. Care, sigur, baza de selecție înseamnă câteva sute de sportivi, în condițiile în care țările cu performanță, care câștigă medalii, au o bază de selecție formată din câteva zeci de mii, în cel mai fericit caz, până la sute de mii sau milioane de sportivi, cum e cazul Braziliei, țara gazdă, acolo unde așteptăm de la Daniel, care merge lansat acolo, un rezultat pe măsura valorii lui. Sigur că baza asta de selecție, din judo în special, este rezultatul a mai multor lucruri, este rezultatul subfinanțării din sportul românesc, care e de foarte mult timp subfinanțat, este rezultatul faptului că în școlile românești nu se mai face sport de performanță și de acolo nu mai avem posibilitatea să selectăm. Cunosc preocuparea lui Marius Vizer de a introduce judoul la sate, adică acolo unde copiii sănătoși, voinici, crescuți bine, printr-o preocupare a antrenorilor din plan local și printr-o finanțare pe care el a asigurat-o de multe ori, ar putea să vine de la o vârstă fragedă și să crească baza de selecție", a declarat Cozmin Gușă. 

"Toate aceste lucruri nu prea se întâmplă pentru că în sportul românesc toată lumea este bucuroasă atunci când trebuie să meargă să se pupe sau să-și facă poze cu un campion. Mai apoi, când trebuie să ia măsuri de finanțare, de organizare, marea majoritatea a oamenilor uită. Chiar m-am uitat cu jenă, într-un fel, la felul triumfalist în care discuta Ion Țiriac despre rezultatele din perioada pe care a administrat-o la Comitetul Olimpic, care de fapt a fost o consecință a felului în care, în perioada totalitară înainte de 1989, se înțelegea importanța sportului și se finanța. Era foarte mare atenție și erau și ședințe inclusiv la partid, a continuat acesta.

Consultantul Cozmin Gușă a susținut că judoul este un sport costisitor, arătând că Daniel Natea a putut participa la competiții internaționale datorită unui om de afaceri din România, care l-a susținut financiar pe sportiv.

"Dar în cazul special al lui Daniel Natea mai trebuie să spunem un lucru. El a avut înțelegerea unui om de afaceri pasionat de judo, care l-a ajutat, domnul Crăciun, care este unul dintre puținele exemple din sportul românesc, din judoul românesc, care înțelege că performanța nu se poate face fără finanțare. Datorită domnului Crăciun, Daniel Natea a reușit să participe la competiții. Pentru că nu este foarte simplu. El ca să meargă la o competiție are nevoie de câteva mii de euro, cel puțin, pentru că acolo vorbim de cazare, de stagiu de pregătire, de transportul aerian, pentru că sunt sute sau mii de kilometri pe care trebuie să-i străbată. Deci judoul este un sport costisitor. Ca sa te clasezi ai nevoie de această finanțare, iar gloria este una foarte mare pentru că judoul, printre sporturi, este foarte respectat, tocmai pentru faptul că se știu sacrificiile unui sportiv în judo și tocmai pentru că nu este doar un sport de contact, este și un sport de gândire. Iar un lucru foarte frumos, apropo de implicarea românului nostru Marius Vizer, este că omul care l-a ajutat pe Daniel Natea a fost invitat din partea lui Marius Vizer să meargă la olimpiada de la Rio. Probabil că și dânsul avea finanțele necesare ca să meargă, dar o invitație din partea președintelui Federației Internaționale este un gest simbolic de mulțumire pentru un om de afaceri care a înțeles că e important în România să avem și campioni", a spus Gușă.

Potrivit acestuia, performanțele sportului românesc în cadrul competițiilor internaționale nu se datorează implicării politicienilor.

"Lucru pe care nu-l înțeleg politicienii, din nefericire. Și asta Daniel, pe măsură ce se va maturiza, o să-și dea seama. Sperăm ca din postura de campion să-și dea seama de acest lucru. Și neînțelegerile între guverne, de la un ministru la alt ministru, că tot avem două mari campioane care și-au predat ștafeta în plan guvernamental, au făcut ca marile reforme în sport să nu se facă, toată lumea să trăiască dintr-un fel de osânză, iar prim-miniștrii care își prezentau programul de guvernare cu prioritate sport să nu mai ajute Ministerul Sportului. Toate chestiile acestea s-au perpetuat. E de notorietate faptul că judoul românesc s-ar fi înfundat pe drumul către Rio dacă anul trecut Comitetul Olimpic nu ar fi intervenit direct pe o condiție de subfinanțare a Federației Române de Judo și nu ar fi susținut activitatea individuală a trei sau patru sportivi, printre care și Daniel Natea, Andreea Chițu, Corina Căprioriu, Loredana Ohâi și cred că aici suntem", a explicat consultantul.

"Ce vreau să spun, pentru că acolo sunt oameni care pot să vorbească mai credibil decât un spectator profesionist din judo și din sport, în condițiile în care rivalul lui Daniel Natea din acest moment, marele campion Teddy Riner, este cel mai bine plătit sportiv din Franța, ne dăm seama de valoarea educațională pentru un stat a unui campion cu rezultate dintr-un sport deosebit. Noi, când ne pregătim să facem strategii, trebuie să ne gândim că valoarea acestor campioni, pentru cetățenii unei țări, este una majoră. Care nu înseamnă doar bucuria victoriei sau aplauze, înseamnă că multor copii li se dă posibilitatea să se gândească că prin muncă și disciplină pot să facă ceva pentru viața lor, pot să-și aducă contribuția la o imagine mai bună a țării lor, vorbesc aici de cei patrioți și românii sunt patrioți în general", a continuat acesta.

De asemenea, acesta a subliniat încă o dată faptul că este miraculos pentru țara noastră că avem sportivi cu medalii olimpice, ținând cont de baza de selecție scăzută de care dispune România, și este de părere că o schimbare în ceea ce privește sportul românesc trebuie să se producă după Jocurile Olimpice de la Rio.

"Și atunci, când o luăm de la capăt de fiecare dată, apropo de guvernările care tot încep și niciodată nu finalizează nimic, trebuie să ne gândim că apariția unor asemenea campioni, repet, este aproape miraculoasă. Pentru că dintr-o bază de selecție atât de redusă, cum este baza de selecție a judoului românesc, și din subfinanțare, noi să avem totuși medalii olimpice, medalii europene, cum a luat și Daniel, câștigători de Masters. Dar exemplele trebuie să rămână, trebuie să continue. Nu cred că  se va face o performanță deosebită la Rio. Le doresc mult succes, voi fi acolo la judo, la handbal, la toate sporturile unde sunt reprezentați românii, tenis de masă, chiar și canotaj, că tot ni s-a calificat echipajul la care noi ținem atât de mult. Dar cred că dacă vrem să facem ceva, trebuie să ne gândim să facem ceva după Rio și să terminăm cu scandalurile, rivalitățile prost înțelese, care n-au existat în perioada în care marii sportivi erau în arenă și care dinamitează, bineînțeles și interesele politice, orice posibilitate de strategie", a spus Cozmin Gușă.

Totodată, potrivit acestuia, oficialii din sportul românesc trebuie să țină cont de expertiza unor specialiști, lucru care nu se întâmplă în prezent.

"Și încă un lucru: nu folosim niciodată expertiza care ne este pusă la dispoziție. Cel puțin Gabi Szabo și Elisabeta Lipă au avut posibilitatea și știu că au această posibilitate să se inspire, inclusiv cu fostul șef al sportului mondial, actualul șef, al președinte al Federației Internaționale de Judo, Marius Vizer. Este mare păcat, el fiind un român foarte dedicat, a încercat și încearcă mereu să ajute și parcă ceea ce i se întoarce tot timpul de la noi este nepăsare. Mie îmi pare foarte rău, dar sigur, sunt subiectiv, e prietenul meu de atâta timp. Mai sunt și alți români pe a căror expertiză putem conta, dar uite că niciodată n-o facem. Încă o dată felicitări campionule, greule, și suntem acolo în tribună la Rio să-ți ținem pumnii", a conchis Cozmin Gușă.

 

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă judo Daniel Natea