MENIU

Câştigătorul celui mai greu maraton din lume s-a întors acasă

Românul Tiberiu Uşeriu a câştigat cel mai greu ultramaraton de pe planetă

Tiberiu Ușeriu, câștigătorul maratonului '6633 Ultra' de la Polul Nord, a fost așteptat, miercuri seară, de peste 100 de persoane la întoarcerea sa în țară, pe Aeroportul Internațional 'Avram Iancu' din Cluj.

'Vreau să le mulțumesc celor care au crezut în mine. Sunt un om ca toți voi de aici în carne și oase și mi-am dat seama foarte bine de acest lucru, pentru că am avut probleme de sănătate destul de mari, mi-am dat seama că sunt muritor, și cred că aș fi putut să fi alergat de la Tășuleasa Social până în Siberia, la Cercul Polar, și nu s-ar fi auzit nimic dacă nu aș fi avut niște oameni în spate care m-au ajutat să fac chestia asta. Sunt ambasadorul Tășuleasa Social (asociație care plantează păduri în zonele afectate), care m-a format. Eu nu consider că ceea ce am făcut a fost o performanță, nu putem să confundăm sportul de performanță cu ceea ce am făcut eu. Într-adevăr, este o performanță pe plan sportiv amator', a spus Tiberiu Ușieru.

El le recomandă tuturor să-și urmeze visele și să creadă în ele.

'Recomand oamenilor să își urmeze visele, ceea ce fac eu. Nu neapărat trebuie să fugi de nebun la Cercul Polar atâția kilometri ca să îți îndeplinești visul. Eu am povestit prietenilor mei că trebuie să îți urmezi visele, iar uneori visele trebuie să fie cu o pregătire riguroasă pentru așa ceva. Și depinde pentru fiecare care este visul lui. Nu știu dacă acesta a fost visul meu, să fug de nebun, visul meu nu mi l-am atins, dar este visul pe care o să-l urmăresc în continuare până mi-l ating. Mi-am dorit să intru în cursa aceasta pentru că știam că este una de elită din lumea sportului amator de anduranță și mă gândesc că doar așa, când te bați cu oamenii tari, de elită, poți să ajungi și tu acolo. Altfel, te bați cu cei mici, rămâi mic', a menționat Tiberiu Ușeriu.

Maratonistul a povestit despre cursa de la Polul Nord și despre frigul de acolo.

'Nu a fost mai grea cursa decât mă așteptam. Eu m-am pregătit pentru asta din toate punctele de vedere. Am fost luat prin surprindere de multe ori, dar îmi place să îmi depășesc limitele, să ies din zona de confort, și asta m-a adus în față și să termin cursa așa cum am terminat-o. Am mers acolo fără niciun nume și am vrut să îi speriu de la început, să nu se țină după mine, aceasta a fost strategia mea. (...) Nu am dormit trei zile să pot să îmi iau un avans, am avut ceva halucinații, dar au fost destul de frumoase, am fost în desene animate. (...) Am adus înapoi din mâncare, m-am gândit la mâncare, dar nu m-am gândit la alte lucruri esențiale pe care trebuia să le am cu mine, cum ar fi medicamentele. Am avut nevoie de medicamente. Am avut asistență, dar trebuia să merg cu un certificat medical și de la medicul respectiv nu primești medicamente doar așa, fără o rețetă, primești doar aspirină, care nu m-a ajutat deloc, pentru că am o infecție la picior, care se datorează frigului din primele trei zile. (...) Am fost pus la somn de către medic patru ore, cel mai mult, dar nu puteam să dorm, era adrenalina, gândul să termin cursa. Nici nu am avut nevoie de un ceas deșteptător să mă trezesc', a povestit Ușeriu.

Mai multe articole despre:
maraton atlet Tiberiu Uşeriu