MENIU

Campion european la box, suspendat doi ani pentru dopaj

Pugilistul rus Igor Mihalkin a fost suspendat doi ani de Uniunea Europeană de Box (EBU) și deposedat de titlul de campion european la categoria grea-ușoară după ce a fost depistat pozitiv la meldonium cu ocazia unui control antidoping, a anunțat forul continental.

Mihalkin a fost testat pe 12 martie, când și-a apărat cu succes, pentru a doua oară, titlul european în fața francezului Patrick Bois, scrie Agerpres.

EBU a precizat, pe site-ul său oficial, că suspendarea lui Igor Mihalkin este valabilă până la 12 martie 2018.

Secretarul general al Uniunii Europene de Box, Enza Merchionne Jacoponi, a explicat pentru AFP că boxerul a confirmat că a utilizat meldonium. "Din acest motiv, nu s-a mai efectuat o contraexpertiză", a precizat oficialul EBU, confirmând totodată că rusul a fost deposedat de titlul continental.

La începutul lunii martie 2016, meldonium a devenit o celebritate după ce jucătoarea rusă de tenis Maria Șarapova, fostă numărul unu mondial, a dezvăluit că a fost depistată pozitiv la această substanță în timpul Openului Australiei din acest an, desfășurat în luna ianuarie.

Pus la punct în anii '70, în fosta Uniune Sovietică, meldonium este la bază un medicament protector al celulelor cardiace, vândut doar în țările estice și care în ultimii ani a fost utilizat pe scară largă de sportivii din spațiul ex-sovietic în scopul îmbunătățirii performanțelor sportive.

Agenția Mondială Antidoping (AMA) a înregistrat peste 120 de controale pozitive la meldonium după 1 ianuarie 2016, dată la care substanța a fost inclusă pe lista substanțelor interzise, însă în fiecare săptămână sunt înregistrate noi cazuri.

Mai multe articole despre:
box campion box