MENIU

Ancheta de la FIFA, primele rezultate: organizatorii CM 2010 au virat 10 milioane de dolari

Sepp Blatter

Procurorii elveţieni şi-au îndreptat şi ei atenţia către membrii Comitetului Executiv al FIFA! Mai mulţi oficiali sunt chestionaţi în cadrul anchetei privind corupţia la nivel înalt în cadrul Federaţiei Internaţionale de Fotbal. În plus, organizatorii Cupei Mondiale de Fotbal din 2010 recunosc că au făcut o plată de peste 10 milioane de dolari către FIFA.

Biroul Procurorului general îi audiază pe membrii Comitetului executiv al FIFA care au votat în 2010 pentru atribuirea Cupelor Mondiale din 2018 si 2022 Rusiei, respectiv Qatarului. Aceştia se află în continuare aici şi nu sunt rezidenţi elveţieni”, a declarat Andre Marty, purtătorul de cuvânt al Ministerului Public din ţara cantoanelor.

Printre oficialii FIFA vizaţi de procurori elveţieni se numără Angel Miguel Villar din Spania, Senes Erzik din Turcia şi Vitali Mutko, actualul ministru rus al Sportului. Justiţia elveţiană acordă prioritate în aceste audieri oficialilor rezidenţi în afara Elveţiei, care au sosit la Zurich cu ocazia alegerilor pentru conducerea FIFA.

În plus, o anchetă declanşată de Statele Unite a scos la iveală faptul că organizatorii Cupei Mondiale din 2010, ce a avut loc în Africa de Sud, ar fi dat mită în valoare de 10 milioane de dolari. Preşedintele Comitetului de organizare, Danny Jordaan, a recunoscut că a oferit banii către FIFA, prin intermediul lui Jack Warner, liderul Confederaţiei de fotbal din America de Nord.

Warner face parte dintre cei şase oficiali FIFA arestaţi săptămâna trecută, pentru acte de corupţie, el fiind eliberat ulterior pe cauţiune. Oficialii implicaţi în scandal susţin că cei 10 milioane de dolari ar fi fost o "sponsorizare", nu mită pentru a garanta atribuirea drepturilor de organizare a Campionatului Mondial către Africa de Sud.

Procurorii americani au avansat acuzaţii precum spălare de bani, înşelăciune şi fraudă la vârful FIFA. Faptele de corupţie înregistrate în ultimii 20 de ani le-ar fi adus celor implicaţi câştiguri de peste 150 de milioane de dolari.

Mai multe articole despre:
FIFA anchetă Blatter ancheta FIFA