MENIU

Adrian Stoica, președintele FR de Gimnastică: Ratarea calificării la JO de la Rio este un dezastru

Adrian Stoica, președintele FR de Gimnastică, a opinat, pe aeroportul Otopeni, că necalificarea echipelor de gimnastică ale României la JO 2016 de la Rio de Janeiro este un dezastru, dar trebuie făcută o analiză și găsite soluții pentru viitorul acestui sport.

''Sigur că este un dezastru, fără doar și poate. Dar dezastrul trebuie cântărit, analizat și văzut ce se poate face în continuare. Fără Larisa (Iordache — n.r.) și Jurcă (Laura — n.r.), era previzibil. Chiar am și spus că mergem la un concurs cu handicap. Și handicapul a însemnat cel puțin 3 puncte'', a declarat președintele FRG la revenirea în țară după concursul preolimpic de la Rio de Janeiro, conform Agerpres.

În concursul feminin, România s-a clasat pe locul 7, cu un total 216,569 puncte, iar echipa de pe locul 4 (Franța), ultimul care asigura biletele la JO 2016, a obținut un total de 220,869 puncte, cu peste 4 puncte față de echipa noastră. La masculin, România a ocupat locul 5, cu 344,148 puncte, la aproape 2,5 puncte de Franța, ocupanta locului 4 cu 346,583 puncte.

Adrian Stoica susține că COSR trebuia să fie la curent cu problemele medicale ale gimnastelor, pentru că erau trecute în planurile de pregătire ale loturilor olimpice: ''Din păcate, COSR nu s-a uitat în planurile de pregătire, pentru că și-ar fi dat seama de acolo că sunt descrise în amănunt treburile medicale. Dar sigur, nu trebuie să se uite toată lumea în planurile de pregătire".

În privința asumării acestui eșec de la Rio de Janeiro, președintele FRG a promis că va da o replică după ce va fi pus la curent cu acuzele aduse în țară: ''Nu vreau să intru în treburile astea, tot ce pot să spun este că mi se pare o lipsă de eleganță crasă a discuta niște lucruri în lipsa persoanelor. Când o să ne dumirim exact ce s-a zis și ce s-a făcut acasă, o să putem și mai răspundem''.

La feminin, România va avea dreptul să înscrie o gimnastă în concursul individual de la JO 2016. Larisa Iordache și Cătălina Ponor sunt candidatele certe pentru acest loc. ''Pe amândouă le-aș vrea. Rugămintea este să nu-mi cereți să vă dau acum și echipa, pentru că nu o dau eu'', a adăugat Adrian Stoica.

România are deja un sportiv calificat individual la JO 2016, Marian Drăgulescu, datorită medaliei mondiale de argint de la sărituri. Atât băieții, cât și fetele vor primi câte un loc nenominal pentru probele individuale de la Rio, după ratarea calificării echipelor.

După JO1968, România a participat cu echipa feminină la toate celelalte ediții ale olimpiadelor. Gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice: 25 de aur, 20 de argint și 26 de bronz.

Mai multe articole despre:
gimnastica Adrian Stoica