MENIU

A rupt tăcerea! "Nu am un vocabular vast. Sunt un dezastru"

Fostul mare internațional Florin Răducioiu (foto 1 - îmbrățișat de Adrian Ilie și de Gheorghe Hagi după golul marcat Spaniei, la CE din 1996) a explicat pentru prima dată motivul pentru care a rămas în folclor, din cauza erorilor de exprimare în limba română.

In 1990, Raducioiu se transfera de la Dinamo la Bari si surprindea pe toata lumea la prima revenire in tara. Fostul atacant abia mai lega cateva cuvinte in limba romana. Intre timp, Raducioiu s-a retras din activitate si a devenit analist TV la postul Telekom Sport, dupa o cariera esuata in antrenorat.

Chiar daca trebuie sa vorbeasca in limba romana, Raducioiu spune ca are in continuare probleme deoarece afirma ca gandeste in italiana. Cuvintele in limba romana sunt intercalate astfel cu expresii in italiana.

"Ma simt mult mai bine vorbind in italiana. Sunt mai sigur pe mine. Dupa cateva luni petrecute in Italia, am inceput sa fac greseli in romana. Toata lumea spune ca Raducioiu nu mai stie sa vorbeasca romaneste, dar acum nu mai dau importanta. Eu gandesc in italiana, mi-e mai simplu asa.

Nu am un vocabular vast in limba romana, fac greseli! Sunt un dezastru in romana! Evident, nu las o impresie placuta, lumea ma percepe ca pe unul care nu stie romaneste. Eu, de fiecare data cand gandesc, gandesc in italiana! Nu gandesc deloc cuvintele in romaneste. Eu traduc tot timpul din italiana in romana", a afirmat Raducioiu la Telekom Sport, conform ziare.com.

"Uitasem limba romana, recunosc, dar imi voi da silinta sa ma descurc mai bine", a adaugat Raducioiu.

Florin Raducioiu este unul dintre cei mai buni atacanti din istoria Romaniei.

Atacant cu un bun simţ al porţii şi dribling în viteză, a debutat în 1986, la Dinamo, descoperit fiind de Mircea Lucescu la doar 16 ani. A jucat la Dinamo până în 1990.

Cu echipa din Şoseaua Ştefan cel Mare, Răducioiu a câştigat campionatul României în sezonul 1989-1990 şi Cupa României în sezoanele 1985-1986 şi 1989-1990. De altfel, în finala Cupei României din 2 mai 1990, Florin Răducioiu a înscris de trei ori în poarta marei rivale, Steaua, scorul final fiind 6-4.

A debutat la echipa naţională în partida amicală contra Israelului, la 25 aprilie 1990, câştigată de tricolori cu 4-1. Debutul său la o Cupă Mondială s-a produs în 1990, contra URSS, la vârsta de 20 de ani. A jucat şi la Cupa Mondială din SUA, 1994, unde a înscris de două ori contra Columbiei şi două goluri contra Suediei, plus un gol la loviturile de departajare. La turneul final al Campionatului European din Anglia, 1996, a înscris singurul gol al României, în meciul pierdut cu Spania, scor 2-1.