MENIU

Vești proaste despre PLOȘNIȚE. Specialiștii spun că trebuie să ne obișnuim cu ele, nu vor dispărea curând

Ploșnitele sunt și un semn al degradării naturii în urma acțiunilor umane

Invazia de ploșnițe din România, dar și din alte state europene, a readus în discuție cauzele fenomenului, iar specialiștii vin cu vești proste. Insectele parazit nu vor dispărea prea curând, motivele fiind legate atât de modificările climatice, cât și de modul nostru de viață. 

Revenirea ploșnițelor în marile orașe, după decenii în care specia dispăruseră, are legătură tocmai cu modul în care oamenii au încercat să se apere împotriva acestor paraziți. Vestea și mai proastă este că scăparea de sub control a metodelor chimice de combatere poate face și mai mult rău, mai ales pe termen lung.

Până la sfârșitul anilor '90, ploșnița de pat era o insectă despre care se știa mai mult din cărți, fiind eradicată din marile metropole.

Ploșnițe la Ikea. Primele rezultate ale controalelor la magazinul din București

"Începând cu anul 1998, a fost raportată reapariția insectelor în Statele Unite, Canada, unele țări europene, Australia și părți din Africa. Printre cauzele menționate de literatura de specialitate se numără nivelul scăzut al conștientizării publice, schimbul de lucruri second-hand, inclusiv a pieselor de mobilier, traficul local și internațional crescut, schimbări în managementul invaziilor.

Principala cauză o reprezintă dobândirea rezistenței la insecticide. Mai întâi a apărut rezistența la DDT, folosit anterior la controlul populațiilor de insecte. Acesta a contribuit la creșterea actuală a rezistenței față de insecticidele piretroide șI neonicotinoide", a explicat Andrea Cristina Staicu, conferențiar univdr. la Departamentul de Biochimie și Biologie Moleculară din cadrul Facultății de Biologie a Universității din București pentru HotNews.

Potrivit specialistului, în prezent există un relativ impas în ceea ce pricește metodele de combatere a căpușelor. Pe de-o parte, tratamentele chimice duc, mai devreme sau mai târziu, la apariția rezistenței insectelor, iar mărirea concentrațiilor devine periculoasă pentru mediu, pentru animale și chiar pentru oameni. Pe de altă parte, metoda alternativă de folosire a inamicilor naturali ai insectei este încă nefezabilă din punct de vedere comercial și prezintă riscul ca organismele folosite să scape și ele de sub control, ceea ar ridica alte probleme. 

Secretul ploșnițelor, puțini îl știu. Ca să scapi de ele, trebuie să afli de ce tip sunt

 

Mai multe articole despre:
plosnite tratament pat paraziti insecte